İçişleri Bakanlığı, bu kararın gerekçesi olarak "düzensiz göçle mücadele"yi gösterdi. Sınır kontrollerinin, günlük yaşam, ticaret ve seyahat üzerinde minimum etki yaratması hedefleniyor. Ayrıca, seyahat edenlerin kimlik kartı veya pasaport bulundurmaları gerektiği konusunda bir soru kataloğu yayınlandı.

Şengen Bölgesi'ndeki kontroller, AB Komisyonu'na 15 Mart 2025 tarihine kadar bildirildi. Almanya, şu ana kadar 30 bin kişinin girişini engelledi ve 1300’den fazla kaçakçı yakaladı. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre sınırlarında kontroller ekim ayından beri sürüyor; Avusturya sınırındaki kontroller ise 2015'ten beridir devam ediyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 17 Filistinli öldü İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 17 Filistinli öldü

Federal Polis Sorumlusu Uli Grötsch, mevcut 2400 kilometrelik kontrol alanına 1200 kilometre daha ekleneceğini ve bunun için ek personel gerektiğini belirtti. Almanya'nın tüm kara sınırlarında kontrol yapması, AB Komisyonu ve AB ülkelerinin tepkisini çekiyor. Polonya Başbakanı Donald Tusk, durumu kabul edilemez bulurken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, düzensiz göç sorununu çözmek için serbest dolaşım kısıtlamalarının yeterli olmayacağını söyledi. Avusturya hükümeti de Almanya'nın daha fazla insanı geri çevirmesi halinde bu kişileri kabul etmeyeceklerini duyurdu.

AB Komisyonu Sözcüsü Anitta Hipper, üye ülkelerin iç sınır kontrollerini sadece istisnai durumlarda uygulayabileceğini belirterek, Alman hükümetiyle bu kararın neden alındığına dair iletişimde olduklarını ifade etti.

Kaynak: AA