ABD'nin en yakın müttefiklerinden biri olan Almanya, Trump’ın "Önce Amerika" yaklaşımı nedeniyle Avrupa ve NATO savunma stratejilerini güçlendirmesi gerektiği yönünde aylardır uyarılar alıyordu.
Almanya Federal Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı ve muhalefet partisi CSU/CDU üyesi Thomas Erndl, Aspen Enstitüsü’ndeki açıklamasında, Avrupa güvenliğinin şu an özellikle tehdit altında olduğunu belirterek, “Daha sert ve güçlü bir rol üstlenmemiz gerekiyor. (Rusya Devlet Başkanı) Putin sadece gücün dilinden anlıyor, bunu Almanya olarak göstermeliyiz,” dedi.
Transatlantik ortaklığın geleceğine değinen Erndl, "Bir ortaklığa yapılan her yatırım, seçmenlere de gerekçelendirilmelidir. Bunun karşılığında bir şeyler sunmamız lazım. Ortaklık yeniden canlandırılmalı," dedi.
"Çin'e Karşı İşbirliği Şart"
Amerika ile Çin rekabetinin yalnızca ABD tarafından yönetilemeyeceğini vurgulayan Erndl, "Bu yalnızca Avrupa ile güçlü bir işbirliği sayesinde mümkün olabilir. Bu nedenle ABD’nin bu ortaklığa güvenmeye devam etmesi için iyi bir sebep var," dedi.
Almanya’daki FDP vekili ve Transatlantik Koordinatörü Michael Link ise Ukrayna'daki savaşın kaybedilmesi durumunda küresel dengelerin sarsılacağına dikkat çekti. “Eğer Rusya Ukrayna'da kazanırsa, Çin de kazanır. Çin, yalnızca Hint-Pasifik değil, küresel bir sorun. Latin Amerika, Afrika ve Avrupa'daki Çin faaliyetlerine bakmak yeterli,” diye belirtti.
Amerikan Akademisi Berlin Başkanı Daniel Benjamin, Avrupalıların güvenlik düzenlemeleri hakkında endişeli olduğunu söyledi. “Orta ve Doğu Avrupa'da Putin yanlısı büyük bir ülke yok; Macaristan istisna olarak görülebilir,” diyen Benjamin, Macaristan’ın AB ve NATO’ya bağlılık göstermesi gerektiğini vurguladı.
ABD'deki kutuplaştırıcı seçim sonuçlarının ardından Almanya hükümeti, Avrupa'nın bağımsızlık yolunda yeni bir döneme girmesiyle ilişkilerini onarma yönünde ilham alabilir.