Savcılık tarafından yapılan açıklamada Jian G’nin Avrupa Parlamentosu'nun çalışmaları hakkında Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı'na (MSS) defalarca bilgi aktardığından şüphelendiği belirtildi.  

Jian G'nin pazartesi günü geç saatlerde Dresden'de tutuklandığı ve dairesinin arandığı aktarıldı. Jian G’nin Ocak ayında Avrupa Parlamentosu'nun müzakereleri ve kararları hakkında haber yapmanın yanı sıra, Almanya'daki Çinli muhalefet figürleri hakkında da casusluk yaptığı iddia edildi.

Söz konusu tutuklama, Avrupa'da Haziran ayında yapılacak AB seçimleri öncesinde demokrasinin tehdit altında olduğuna dair uyarılara neden olurken, Pekin'de öfkeye yol açtı.

Alman yetkililer tutuklanan Jian G'nin hangi politikacının işe aldığını belirtmedi.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu Milletvekili Krah, yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin önde gelen adaylarıdnan biri.

TEPKİ GELDİ

Berlin İçişleri Bakanı Nancy Faeser, casusluk iddialarının "son derece ciddi" olduğunu söyledi.

Meta, ABD seçim günü sonrası siyasi reklam yasağını uzatıyor Meta, ABD seçim günü sonrası siyasi reklam yasağını uzatıyor

Faeser, “Çin istihbaratına yönelik olarak Avrupa Parlamentosu içerisinden casusluk yapıldığı doğrulanırsa bu, Avrupa demokrasisine yönelik bir saldırıdır. Böyle bir personeli çalıştıran herkes aynı zamanda sorumluluk taşır. "Bu davanın kesin olarak aydınlatılması gerekiyor. Tüm bağlantıların ve arka planın aydınlatılması gerekiyor” dedi.

Almanya İçin Alternatif (AfD) tutuklamanın "çok rahatsız edici" olduğunu duyurdu.

Siyasi partinin Sözcüsü Micheal Pfalzgraf, “Olay hakkında daha fazla bilgimiz olmadığından federal savcıların daha fazla soruşturma yapmasını beklemeliyiz" ifadelerini kullandı.

ÇİN’DEN YANIT GECİKMEDİ

Çin Dışişleri Bakanlığı, adı açıklanmayan güçlerin Pekin'i karalamaya ve ikili ilişkileri bozmaya çalışmakla suçlayarak, bildirilen tutuklamayı reddetti. Bakanlıktan tarafından, "Bu tür abartılı reklamların amacı çok açık.  Çin'i karalamak, bastırmak ve Çin ile Avrupa arasındaki işbirliği atmosferini yok etmektir" denildi.

Berlin'deki Çin Büyükelçiliği, Pekin'in Almanya'da herhangi bir casusluk faaliyeti yürütmediğini açıkladı.

Berlin yönetimi"Çin imajını manipüle etmeye ve Çin'i karalamaya" çalışmakla suçlandı.

Kaynak: Haber Merkezi