Diriliş Ertuğrul’un devamı olmasıyla bilinen Kuruluş Osman 23. yeni bölümde dengeler iyice değişiyor. Osman Bey, Alişar bey Dündar Beyi yakalayıp obaya getirerek hesap soruyor. Osman Bey’in elindeki kılıç Alişar’ın boynuna inmek için yükseliyor. Bu gelişmelerin ardından Kuruluş Osman Sevdalıları Alişar Bey’in sonunu merak etmeye başladı. Peki, Alişar Bey’i Osman Bey mi öldürdü, nasıl öldü? Kuruluş Osman Alişar Bey kimdir? Bu sorulara yanıt arayan dizi severler konuyla ilgili internet ortamında araştırma yapıyor. Merak edilenler haber detayın yer alıyor…

Osmanlı Beyliği’nin kuruluş aşamasından sonra Anadolu’da Türk birliğinin sağlanması için diğer beyliklerle de mücadeleler yaşandı. Bu mücadelelerin tamamından galip çıkan Osman Bey, Türk birliğini sağlayarak dünyaya hakim olan Osmanlı Devleti’nin temellerini attı. Kuruluş Osman dizisinde Saruhan Hünel’in hayat vereceği Alişar Bey de Germiyanoğullarının Bey’i olarak dikkat çekiyor. Osman Gazi, Eskişehir’i hükümet merkezi yapınca Kütahya Bey’i Alişar Bey de adamlarından birini Eskişehir’e gönderip vergi alınmasını emrediyor. Bundan sonraki tarih akışını da diziden öğreneceğiz.

ALİŞAR KİMDİR?

Alişar bey Germiyanoğlu beyliğinin başıdır ve Kütahya Bey’i olarak bilinir. Kütahya bölgesine hakim olan Germiyanoğulları ile Kayıların yakın dostluğu vardır; ancak Alişar bey kurnaz bir adamdır. Osman bey Balhatun’u kendisine istemesi için Alişar beyi gönderir ama Alişar bet Balhun Hatun’u kendisine ister ancak alamaz.

ALİŞAR BEY OSMAN BEY’İN DÜŞMANI MI?

Gazi Osman Şah Eskişehir’e gidince, Eskişehir hükümet merkezi oldu ve şehirde pazar kuruldu. Kütahya Bey’i Germiyanoğlu Alişar Bey, adamlarından birini Eskişehir’e gönderip, pazarda satılan mallardan vergi almak istedi. Gazi Osman Bey, gelen adamı kovdu ve pazar memurlarına ekmek parası diye her yükten ikişer akça alınmak üzere bac resmi koydu.

Bu meseleden dolayı Osman Şah ile, Germiyanoğlu arasında küçük bir çatışma oldu ve tabi kazanan yine Osman Bey…

Kütahya ve başka taraflardan gelen Türkmenler, Karacahisar’a yerleştiler. Bundan sonra Osman Gazi bazen Eskişehir’de, bazen Söğüt’te, bazen de Karacahisar’da oturur, memleketin gelişmesine, adaletin yayılmasına ve halkın haklarının korunmasına çalışırdı. Bu suretle şehirler şen, yollar emin ve halk rahatlık içinde idi.

TARİHTE ALİŞAR BEY

Alişar bey Germiyanoğlu beyliğinin başıdır ve Kütahya Bey’i olarak bilinir. Kütahya bölgesine hakim olan Germiyanoğulları ile Kayıların yakın dostluğu vardır; ancak Alişar bey kurnaz bir adamdır. Osman bey Balhatun’u kendisine istemesi için Alişar beyi gönderir ama Alişar bet Balhun Hatun’u kendisine ister ancak alamaz diye rivayet edilir

Gazi Osman Şah Eskişehir’e gidince, Eskişehir hükümet merkezi oldu ve şehirde pazar kuruldu. Eskişehir’in, Kütahya eyaletine bağlı olduğunu iler .şüren Kütahya Bey’i Germiyanoğlu Alişar Bey, adamlarından birini Eskişehir’e gönderip, pazarda satılan mallardan vergi almak istedi. Gazi Osman Bey, gelen adamı kovdu ve pazar memurlarına ekmek parası diye her yükten ikişer akça alınmak üzere bac resmi koydu.

Bu meseleden dolayı Osman Şah ile, Germiyanoğlu arasında küçük bir çatışma oldu ve tabi kazanan yine Osman Bey…

Kütahya ve başka taraflardan gelen Türkmenler, Karacahisar’a yerleştiler. Bundan sonra Osman Gazi bazen Eskişehir’de, bazen Söğüt’te, bazen de Karacahisar’da oturur, memleketin gelişmesine, adaletin yayılmasına ve halkın haklarının korunmasına çalışırdı. Bu suretle şehirler şen, yollar emin ve halk rahatlık içinde idi.

Osmanlı Beyliği’nin en yakın ilişki içinde olduğu beylik olarak bilinir. Germiyanoğulları kurulduktan 90 yıl sonra Osmanlı Devleti’ne katılmıştır. Katılımı sağlayan ise Yıldırım Bayezid’dir.

Germiyan ailesi veya aşireti, Orta Asya’dan gelerek Malatya’ya kurulan Germiyan Aşiretine mensuptur. Germinyan Aşireti, Selçuklular zamanında Malatya’dan Kütahya boylarına göç etmişlerdi. Aşiretin başında ise Alişir veya Alişar Bey ve oğulları bulunuyordu.

Germiyanoğulları, 1300 yılında Kütahya’da kurulmalarına rağmen Kula, Simav ve Denizli çevresini kapsayacak şekilde genişlemiştir.

ALİŞAR BEY’İ CANLANDIRACAK SARUHAN HÜNEL KİMDİR?

Saruhan Hünel, 7 Ocak 1970 tarihinde İstanbul, Fatih’de dünyaya geldi. Tam adı Muharrem Saruhan Hünel olan başarılı oyuncunun Anne tarafı Bağdat’tan Türkiye’ye gelen Arap, baba tarafı ise Arnavut kökenli Selanik’lidir. Saruhan Hünel, Türk sanat müziği sanatçısı Aslı Hünel’in de abisidir. Meslek Lisesi’nde tekstil bölümü okuyan Hünel, Marmara Üniversitesi İşletme bölümünü kazandı ancak devam edemedi.

Saruhan Hünel, kariyerine mankenlik yaparak başladı. Oyunculuğa ilk adımını 20 yaşında TRT için çekilen filmlerle atan Hünel, sonrasında şarkıcı Emrah ile birlikte 1992 yılında “Gündüzün Karanlığı”, 1993 yılında “Yasak Sokaklar”, 1998 yılında “Unutabilsem” dizilerinde oynadı.

Hünel, şarkıcı Alişan’ın başrolünü oynadığı Aynalı Tahir dizisinde uzun yıllar rol almıştır.

Editör: Haber Merkezi