Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, son dönemde Akdeniz'de artan deniz suyu sıcaklığının yerli deniz türlerini yok ettiğini ve Kızıldeniz'den gelen türlerin kıyılarda hakim olmaya başladığını açıkladı. Gökoğlu, küresel ısınmanın etkisiyle Akdeniz'de deniz suyu sıcaklığının giderek yükseldiğini ve bu durumun ekosistemde ciddi değişikliklere yol açtığını belirtti.

Boğazına şeker kaçan öğrencinin imdadına öğretmeni yetişti Boğazına şeker kaçan öğrencinin imdadına öğretmeni yetişti

Antalya'da mevcut deniz suyu sıcaklığının 31-32 derece arasında seyrettiğini ifade eden Gökoğlu, bu seviyenin Akdeniz için oldukça yüksek olduğunu ve bölgedeki deniz yaşamını olumsuz etkilediğini söyledi. "Geçen yıl deniz suyu sıcaklığı 31 derece civarındaydı, ancak bu yıl sıcaklıklar çok daha erken yükseldi. Temmuz ayında sıcaklık 32 dereceyi buldu. Bu, Akdeniz'in tropikleştiğini gösteriyor. Kış aylarının sıcak geçmesi, ani yağışlar ve fırtınalarla iklimde ciddi değişiklikler gözlemliyoruz" diye ekledi.

"Kızıldeniz Türleri Akdeniz'de Hakimiyet Kuruyor"

Prof. Dr. Gökoğlu, Akdeniz'deki bu sıcaklık artışının deniz içerisindeki canlılar için büyük bir risk oluşturduğunu ve bazı yerli türlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. "Yüksek sıcaklık, kıyısal alanlarda ve sığ sularda bazı canlıların yok olmasına neden olabilir. Birçok yerli türün popülasyonu azaldı. Örneğin, kıyılarımızda Kızıldeniz'in forskali barbunu ve çizgili gırt gırt balığı gibi türleri görülmeye başlandı. Eskiden oltamızı attığımızda ispari, mercan yakalardık; şimdi aynı alanlarda balon balıkları, kılkuyruk mercan gibi Kızıldeniz türleri yakalıyoruz" dedi.

Posedonya Çayırları Tehlikede

Gökoğlu, Akdeniz Havzası'ndaki deniz çayırları Posedonya'nın da ciddi zarar gördüğünü belirterek, bu çayırların deniz ekosisteminin önemli bir parçası olduğunu söyledi. "Kıyılardaki Posedonya çayırlarının ölmeye başladığını görüyoruz. Yüksek sıcaklık, bu çayırları öldürüyor. Posedonya çayırları, birçok canlının besin kaynağı olduğu gibi, balıkların yumurta bırakabileceği, yavruların saklanabileceği ortamlar sunar ve denizlere oksijen verir. Bu ortam yok olursa diğer canlılar da olumsuz etkilenir" ifadelerini kullandı.

Küresel Isınmaya Karşı Tedbir Çağrısı

Gökoğlu, küresel ısınmanın önlenmesi için fosil yakıt kullanımının azaltılması ve ormanlık alanların korunması gerektiğini vurgulayarak, deniz ekosisteminin korunması için acil tedbirler alınması gerektiğini söyledi. "Akarsuları denize ulaştırmamız lazım. Barajlar yapıldı, bunları kaldırmamız gerekmiyor; fakat nehirlerin çok temiz akması ve denize daha fazla su vermesi gerekiyor. Vahşi sulamadan vazgeçilmeli, kirlilik durdurulmalı. Türkiye, bu tedbirlerle Akdeniz çanağında öncülük edebilir. Çünkü küresel ısınmadan en çok etkilenen yer Türkiye'nin bulunduğu bölge. Doğu Akdeniz, küresel ısınmadan en çok etkilenen ve biyoçeşitlilikte en hızlı değişimlerin yaşandığı bölge" diye ekledi.

Kaynak: AA