Muhabir - Gökhan Erek
Kadına yönelik şiddetin tamamen ortadan kaldırılması, dünyanın daha da yaşanılır bir hale gelmesinde önemli rol oynayacaktır. Dünyanın neresinde olursa olsun, eğer bir kadın şiddete uğruyor ve sesini haykıramıyorsa, o toplum içten içe yok olmaya başlamış demektir.
ŞİDDETİN EN AĞIRI GAZZE’DE YAŞANIYOR
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı basın toplantısında, kadın ve çocuk mezarlığına dönen Gazze’deki acıların gölgesinde açıklama yaptıklarını belirterek, “Ateşkesin kalıcı olmasını diliyoruz. Dün Bosna’da bugün Gazze’de olduğu gibi çatışma bölgelerinde kadınlara uygulanan insanlık dışı fiziksel ve cinsel saldırılar ve toplu şiddetin, aynı zamanda savaş suçu olduğunu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Maalesef şiddetin en ağırı Gazze’de yaşanıyor. Bütün dünyanın gözleri önünde her saat 6 çocuk, 4 kadın öldürüldü. Burada ölen sadece masum kadın ve çocuklar değil, vicdanlarımızdır.” şeklinde konuştu.
KADINA ŞİDDET İNSANLIĞA İHANETTİR
AK Parti’nin kadına yönelik şiddetle mücadelede 21 yıldır kararlı bir duruş sergilediğini belirten Ayşe Keşir, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da sık sık vurguladığı gibi ‘Kadına şiddetin, insanlığa ihanet olduğu’ düşüncesiyle birçok adım attık. Kadının eğitim hakkı başta olmak üzere, fırsat eşitliği, işgücü piyasasına ve karar alma mekanizmalarına katılımı hükümetlerimizin öncelikli politika alanlarındandır.”
ASLA TOLERANS YOK
Ayşe Keşir, şiddetin sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu hatırlatarak, “Tüm dünya gibi bizim de canımızı yakan kadına yönelik şiddetle mücadele etmekte kararlıyız. Şunu apaçık söylüyoruz ki bu konuda asla toleransımız yok. " ifadelerine yer verdi.
AK PARTİ’NİN KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI YAPTIKLARI
AK Parti’nin, şiddetle mücadelede yaptıkları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Ayşe Keşir, “Anayasa’dan TCK’ya, İş Kanunu’ndan sosyal politika uygulamalarına kadar yüzlerce düzenleme ve kanunu hayata geçirdik. Şiddetle mücadeledeki kararlılığımızı 2002 yılında, daha ilk seçim beyannamemizde, ifade ettik. 2003 yılında aile mahkemelerini biz kurduk. 2004 yılında Anayasa’da ‘Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir.’ maddesini biz getirdik. 2005 yılında Türk Ceza Kanunu’yla, töre ve namus nedeniyle işlenen cinayetleri ağırlaştırılmış suç kapsamına aldık. TCK‘de kadına şiddet ve cinsel suç tanımını ilk defa biz yaptık. 2010 yılında kadın erkek fırsat eşitliğini daha da güçlendirerek 'Pozitif Ayrımcılık İlkesi'ni Anayasa’da düzenledik. 2012’de ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun ulusal mevzuatımızdaki en önemli dayanak oldu. 2021 yılında nikâhlı eşe karşı işlenen suçu, boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişlettik. AK Parti olarak TCK’de 2022 yılında yapılan son düzenlemelerle erkeğin kadına yönelik işlediği suçlarda ‘İyi Hâl Uygulamasını’ kaldırdık ve kadına şiddeti ‘Katalog Suç’ kapsamına aldık. Artık takım elbise giyen, kravat takanlar 'Takdir İndirimi Gerekçesi'nden faydalanamamaktadır.” dedi.
ŞİDDET İZLEME MERKEZLERİ
Ayşe Keşir, fiziksel veya iletişim araçlarıyla yapılan ısrarlı takip eylemlerinin suç kapsamına alındığını hatırlatarak, sözlerini şu şekilde devam ettirdi, “Yine talep etmeleri hâlinde şiddet mağduru kadınlara baro tarafından ücretsiz avukat hizmeti sağlayarak, her koşulda yanlarında olduğumuzu hissetmelerini sağlıyoruz. 2013 yılında kurulan şiddet izleme merkezleri ŞÖNİM’leri yaygınlaştırarak 81 ilde 1 milyonun üzerindeki kişiye ulaştık. Kadınların maruz kaldığı şiddet ve taciz eylemlerini önlemek üzere kolluk kuvvetlerine tek tuşla ulaşabildikleri kadın acil destek mobil uygulaması KADES’i hayata geçirdik. Şiddet gören kadınların etkin şekilde korunması için elektronik kelepçe uygulamasını yine biz başlattık. 2011 yılında ise 'İş Yerinde Psikolojik Tacizin Önlenmesi Mobbing Genelgesi'ni düzenledik ve mobbingi suç kapsamına aldık.” ifadelerini kullandı.
ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE EN ÖNEMLİ ADIM
Ayşe Keşir, eğitimin, kadın-erkek eşitliği konusunda şiddetin önlenmesi için atılan en temel adım olduğunun altını çizerek, sözlerine şu satırları ekledi, “Bu düşünceyle kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal dayanışmanın gücü önemlidir. Bugüne kadar olduğu gibi sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yaparak kapsamlı çözümler üretmeye devam edeceğiz.”
SADECE EV İŞYERİ SOKAKLA SINIRLI DEĞİL
Şiddetin, sadece ev, sokak ve işyerleri ile sınırlı olmadığını dile getiren Ayşe Keşir, “Çatışmalarda zorla silahlandırma, çatışmaya zorlama, tecavüz ve intihar görünümlü infazlar da kadına yönelik şiddetin en ağır biçimidir. YPG-PKK gibi terör örgütlerinin uluslararası raporlara giren kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetini, infazını bir kez daha kınıyoruz." diye konuştu.
TEK BİR KADININ DAHİ ŞİDDET GÖRMESİNE TAHAMMÜL YOK
Ayşe Keşir, AK Parti Kadın Kolları olarak kadına yönelik her türlü şiddeti reddettiklerini belirterek sözlerini şu şekilde sonlandırdı, “Tek bir kadının dahi şiddet görmesine tahammülümüz yok. Ev içinde, çatışmalarda, terör faaliyetlerinde ve her türlü zeminde şiddet uygulayana, şiddete taraf olana, şiddet üzerinden siyaset yapana, şiddeti araçsallaştıran, olumlayan zihniyete karşı kadın erkek omuz omuza mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”