İlk TEKNOFEST'ten bu yana yarışmacı sayısı 80 kat arttı İlk TEKNOFEST'ten bu yana yarışmacı sayısı 80 kat arttı

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Psikiyatri Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Kadir Özdel, yaptığı açıklamada çocukların sosyal medya platformlarında istedikleri gibi hareket etmesine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Bağımlılığın Tanımı ve Belirtileri

Özdel, bağımlılığın ihtiyaç haline dönüşmesi ve yaşamın diğer alanlarını işgal etmesi olarak tanımlanabileceğini ifade ederek, internet bağımlılığının da benzer şekilde kişinin internette geçirdiği vaktin normalden fazla olmasını ve bu durumun diğer yaşam alanlarını kısıtlamasını içerdiğini belirtti. İnternette geçirilen zamanın, aile ve arkadaşlık ilişkileri gibi sosyal alanlara zarar vermesi durumunda bir şeylerin yolunda gitmediğini kaydetti.

"İletişim Bozuklukları Ortaya Çıkıyor"

Prof. Dr. Özdel, internet bağımlılığına yönelik davranış ve iletişim bozukluklarının gençlerde daha erken yaşlarda belirdiğini, yetişkinlerde ise sürecin daha sinsi bir şekilde ilerlediğini söyledi. Yoksunluk hissinin bağımlılığın ana göstergelerinden biri olduğunu vurgulayan Özdel, "İnternete ulaşamadığında strese girme, ona yoğun bir ulaşma arzusu yaşama gibi davranışlar ortaya çıkıyor," dedi.

Son 10 Yılda Ciddi Bir Artış Var!

Özdel, internetin kolay erişilebilir olmasının bağımlılığı artıran faktörlerden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, ruhsal problemleri biyolojik, psikolojik ve sosyal bağlamda ele almak gerektiğini vurguladı. "Özellikle son 10 yılda internet bağımlılığında ciddi bir artış gözlemliyoruz," diyen Özdel, internet üzerinden kumar oynama gibi bağımlılık türlerinin de yaygınlaştığını ifade etti.

Sosyal Medyanın Riskleri

Prof. Dr. Özdel, sosyal medya platformlarının gençler için zorbalık, istismar ve suça sürüklenme gibi risklerle dolu olduğunu, bu ortamların denetimsiz olduğunu söyledi. "Sosyal medyayı, Orta Çağ'daki pazar yerlerine benzetiyorum. Herkes kendi hukukunu işletmeye çalışıyor, bu da bir kaos yaratıyor," dedi. Özdel, şiddet ve vahşet içerikli görüntülerin paylaşılmasının toplumsal etkilerine de dikkat çekerek, bu durumun toplumda olumsuz bir etki yarattığını vurguladı.

"Sosyal Medya Pazar Yeri, İstediği Gibi Hareket Etmesine Müsaade Etmeyin"

Özdel, ailelere internet kullanımı konusunda bazı uyarılarda bulundu: "Çocukların yaşlarına uygun içeriklerle karşılaşmalarını sağlamalıyız. Sosyal medya da bir pazar yeri gibidir; çocukların istediği gibi hareket etmesine izin verilmemeli, onların güvenliğini sağlamak için sürekli gözlem yapılmalıdır." Ayrıca, internet bağımlılığının tedavi edilebilir olduğunu belirten Özdel, ailelerin çocukların internet kullanım bozukluğu ve bağımlılığı konusundaki sorunlarla hastaneye başvurabileceğini ifade etti. Psikoterapi müdahale yöntemleriyle, bireylerin problem çözme becerilerinin geliştirilmesine yönelik destek verildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA