DEMET İLCE / MUHABİR
Sağlıklı, mutlu bir bebek aniden ağlamaya başladı ve saatlerce ağladı. Doktorları, bebeğin sinirli olmasına sebep olan şeyin, bakterilerin ürettiği tehlikeli toksinlerin neden olduğu, nispeten nadir bir hastalık olan botulizmin erken bir belirtisi olduğunu keşfetti.
Toksin üreten bakterilerin muhtemel kaynağı baldı. Yeni bir rapor, bebeklere bal yedirmenin potansiyel tehlikesinin altını çiziyor.
The New England Journal of Medicine'de 24 Ocak Çarşamba günü yayınlanan rapora göre, 8 haftalık bebek giderek daha sinirli hale geldi ve tanı konulana kadar geçen bir hafta boyunca sık sık ağlama nöbetleri geçirdi. Büyükannesi, karnına dokunulduğunda ağlamasının yoğunlaştığını fark etti ve ilk doktor ziyaretinde bir klinisyen, bebeğin gaz çıkardığını belirledi.
Ancak eve döndüğünde bebeğin uzun ağlama dönemleri devam etti, uyumakta zorluk çekiyordu ve emzirirken meme ucunu kavramakta zorlanıyordu. Hareketlerinin giderek zayıfladığını gören doktor, aileye acil servise gitmelerini tavsiye etti.
Acil serviste bebek "ağladı ve sakinleşemedi" ve hızlı bir kalp atışına sahipti, ancak diğer testleri büyük ölçüde normale döndü. Ancak saatler içinde uyuşuklaştı ve nefes almak için daha fazla çaba harcamak zorunda kaldı, öyle ki homurdanmaya başladı. Kas tonusu azaldıkça göz kapakları sarktı ve kalp atış hızı yükseldi.
Bu semptomlar olası bir tanı olarak bebek botulizmine işaret ediyordu.
Botulizmin çeşitli türleri vardır, ancak bunların hepsi sinirlerin ateşlenmesini engelleyen, hareket etmeyi, yutmayı ve nefes almayı zorlaştıran kas zayıflığına neden olan bakterilerin ürettiği toksinlerden kaynaklanır. (Bu toksinlerin değiştirilmiş bir versiyonu, kırışıklıkları önleyen, spazmları ve migreni tedavi eden, kasları donduran enjekte edilebilir ilaç olan Botoks'u yapmak için kullanılır.)
Bebekler, botulinum toksini yapan bakteri sporlarını yediklerinde botulizme yakalanabilirler. Bu sporlar bebeğin bağırsağına girdiğinde toksin üreten bakterilere dönüşebilir. Toksin daha sonra bebeğin dışkısında tespit edilebiliyor ve doktorlar bebeğin botulizm teşhisini bu şekilde doğruluyor.
Dışkı analizinin sonuçları beklenirken ekip, bebeği anti-botulizm toksin antikorlarıyla tedavi etmeye başladı. Doktorlar raporlarında, doktorlar botulizmden şüphelendiğinde tanı doğrulanmasa bile tedaviye hemen başlanması gerektiğini, çünkü teşhis testinin genellikle yalnızca kamu sağlığı departmanları aracılığıyla yapılabileceğini ve sonuçlanmasının günler sürdüğünü belirtti.
Bebeğin nefes alması ve hareketleri tedaviyle düzeldi, ancak taburcu olmaya uygun hale geldiğinde neredeyse bir ayı hastanede ve ilgili rehabilitasyon merkezinde geçirmişti. Üç ay sonraki kontrolde tamamen iyileşmişti ve son kontrolde hala iyi durumdaydı.
Belirli bir bebek botulizmi vakasında, bakteri sporlarının kaynağı her zaman açık değildir; bunun nedeni, ortamdaki toz ve toprakla birlikte kazara solunabilmeleridir. Bununla birlikte, vakaların kabaca %20'si, çocuğun mısır şurubu veya sporlarla kontamine olmuş balı tüketmesiyle bağlantılıdır. Bu köklü risk nedeniyle uzmanlar, çocuklara ilk doğum günlerinden önce bal yedirilmemesini tavsiye ediyor.
Yeni vakada, bebeğin ailesi, hastaneye kaldırılmadan kısa bir süre önce ona bal verdiklerini bildirdi. Kabızlık ya da gazdan kaynaklanan karın rahatsızlığı varmış gibi göründüğü için ona bal vermişlerdi ve balın onu sakinleştirmeye yardımcı olacağını umuyorlardı.
1 yaşından sonra çocukların bağışıklık sistemleri olgunlaşır, gastrointestinal sistemleri daha asidik hale gelir ve bağırsak mikrobiyomları çeşitlenir. Tıbbi kaynak StatPearls'e göre bu faktörlerin, baldan botulizme yakalanma riskini esasen ortadan kaldırdığı düşünülmektedir.
Çok nadiren botulizmin arkasındaki bakteriler, bebek botulizminde görülene benzer şekilde yetişkinlerin bağırsaklarında kolonileşebilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bu olağandışı hastalık genellikle yetişkinlerin bağırsak bakterilerinin cerrahi prosedürler veya antibiyotik tedavisi sonucunda bozulmasına bağlı; bu da sporlara büyüme şansı veriyor.