Gün içinde yeyip içtiklerimiz veya sindirim sistemindeki çeşitli sorunlar ağız kokusunun nedeni olabilir. Ağız kokusu nedeniyle iş hayatında zor durumlar yaşanabilir. Peki, halitoz olarak da bilinen ağız kokusu birçok farklı nedenden kaynaklanır. İşte ağız kokusunun başlıca nedenleri:

Ağız Kokusu Neden Olur?

1. Kötü Ağız Hijyeni: Dişlerin düzenli fırçalanmaması, diş ipi kullanılmaması ve dil temizliği yapılmaması durumunda, ağızda bakteri birikimi ve plak oluşumu artar. Bu bakteriler kötü kokuya neden olur.

2. Yiyecek ve İçecekler: Soğan, sarımsak, kahve, alkol gibi bazı yiyecek ve içecekler ağız kokusuna yol açabilir. Bu yiyecekler sindirildikten sonra kan dolaşımına geçer ve akciğerlere taşınarak nefesle dışarı atılır dolayısıyla ağız kokusu sindirimden sonra da devam eder.

3. Ağız Kuruluğu: Tükürük, ağız içindeki yiyecek parçacıklarını temizler ve kötü kokuya neden olan bakterileri azaltır. Yeterince tükürük üretilemediğinde ağız kuruluğu yaşanır ve bu da ağız kokusuna da yol açar. Ağız kuruluğu, ilaçların yan etkisi, tükürük bezlerinin hastalıkları veya ağızdan nefes alma gibi nedenlerle meydana gelebilir.

4. Diş ve Diş Eti Hastalıkları: Diş çürükleri, diş eti iltihabı ve periodontal hastalıklar ağız kokusuna neden olabilir. Bu durumlarda, dişler ve diş etleri etrafında bakteriyel enfeksiyonlar oluşur ve kötü kokuya yol açar.

5. Sigara Kullanımı: Sigara ağız kokusuna neden olur. Ayrıca diş eti hastalıklarına ve ağız kanserine de yol açar.

6. Sindirim Sistemi Problemleri: Mide problemleri, asit reflü ve bağırsak sorunları da ağız kokusuna neden olabilir.

Dünyada bir ilk: Robotik cerrah ile çift akciğer nakli yapıldı Dünyada bir ilk: Robotik cerrah ile çift akciğer nakli yapıldı

7. Bazı Hastalıklar ve Sağlık Durumları: Diyabet, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, bronşit ve bazı kanser türleri de ağız kokusuna neden olur.

8. İlaçlar: Bazı ilaçlar ağız kuruluğuna neden olarak ağız kokusunu artırmaktadır. 

Diş kontrolleri ve ağız hijyeni konularına dikkat etmek ağız kokusunun en aza indirilmesi için atılacak önemli adımlardandır.

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?

Düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, ağız gargarası, yeterli tükürük üretimi, bol su içmek, sakız çiğnemek ve nemlendirici ağız spreyi kullanmak ağız kokusuna iyi gelebilir.

Bunların dışında ağız kokusuna iyi gelmesi için diyet ve iyi beslenmek, tütün tüketiminden kaçınmak, tıbbi yardım, profesyonel temizlik, ağız ve diş sağlığı tedavileri, ağız kokusunu geçiren sprey ve losyonlar gibi yöntemler denenebilir.

Kaynak: Haber Merkezi