Adalet Bakanlığı, gelecek yıldan itibaren yargıda dijital dönüşümün devamı ve adalet hizmetleri alanında yapay zekanın kullanımının artırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirecek. Bu kapsamda, 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda adalet hizmetlerine ilişkin izlenecek politika ve tedbirler belirlendi.

Dışişleri'nden 'Gagauz Türkleri' mesajı Dışişleri'nden 'Gagauz Türkleri' mesajı

Temel Hak ve Özgürlüklerin Güçlendirilmesine Yönelik Uygulamalar

Anayasa'da güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesine yönelik uygulamalara devam edilecek. İnsan hakları alanında yer alan kurumların kurumsal kapasiteleri artırılacak ve bu kurumlara başvurunun etkin bir hak arama yolu olarak görülmesi için farkındalık artırıcı faaliyetler yürütülecek.

Ceza muhakemesi sürecinde başta kadın ve çocuklar olmak üzere mağdur odaklı adalet anlayışına uygun uygulamalar güçlendirilecek. Ayrıca, aile ve çocuk mahkemelerinde yeni adli görüşme odaları oluşturulacak.

Yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve şeffaflığını güçlendirmek adına hakim ve savcıların disiplin süreçleri gözden geçirilecek. Bu kapsamda disiplin mevzuat taslağı nihai hale getirilecek. Tüm adalet hizmet binalarının erişilebilir ve yeterli sosyal alanların bulunduğu şekilde dönüştürülmesi süreci de devam edecek.

Mahkeme Teşkilatının Güçlendirilmesi

Makul sürede yargılanma hakkının korunması adına mahkeme teşkilatı güçlendirilecek. İş yükü ve davaların ortalama görülme süreleri kapsamında ihtiyaç analizi yapılarak yeni mahkemeler kurulacak. İstinaf mahkemelerinin daire sayıları da iş yükü ile orantılı bir şekilde artırılacak.

Yapay Zeka ve Dijital Teknolojiler Daha Fazla Kullanılacak

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında, 2025'te yargıda dijital dönüşüm sürdürülecek ve adalet hizmetleri alanında yapay zeka kullanımının artırılması hedefleniyor. Yapay zeka temelli karar destek sistemleri güçlendirilecek ve yargılama faaliyetlerini destekleyici öneri sistemleri geliştirilecek.

Dijital teknolojilerin daha fazla kullanılmasıyla, adalet hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması sağlanacak. e-Devlet üzerinden sunulan hizmetlere ilişkin UYAP portallarının yeni arayüz çalışmaları tamamlanacak ve kısıtlının taraf olduğu davaların bilgileri vasi tarafından görülebilecek.

Hukuk Fakültelerine Yerleştirmede Başarı Sıralaması Şartı Artırılacak

Hukuk eğitiminde kalitenin artırılması amacıyla hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması aşamalı olarak yükseletilecek. Ayrıca, hukuk fakülteleri bünyesinde hukuk kliniklerinin yaygınlaştırılması ve hukuki dayanak oluşturma ile hukuk yöntem bilimi derslerinin zorunlu ders olarak okutulması sağlanacak.

Bu adımlar, adalet hizmetlerinin etkinliğini artırmak ve toplumun adalet sistemine güvenini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilecek.

Kaynak: AA