DEMET İLCE / MUHABİR

Fütüristik bir elektrikli minivan ile bir uçağın arka yarısının tuhaf bir karışımı olan bir araç, yakında adadan adaya geçişte devrim yaratabilir. Tasarımcıları, şu anda sadece bir konsept olan alışılmadık aracın hem karada hem de havada seyahat edebileceğini ve elektrik veya hidrojenle çalışabileceğini iddia ediyor.

Luft Pinoy elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) projesi, Filipinler takımadalarını oluşturan 7.101 adayı geçmenin yeni bir yolu olarak tasarlanıyor. Florida merkezli startup LuftCar ile Filipinler'den eFrancisco Motor Corporation (eFMC) arasındaki işbirliği yoluyla geliştiriliyor ve prototipin 2024 sonundan önce tamamlanması bekleniyor.

LuftCar CEO'su Santh Sathya yaptığı açıklamada, "Uçan ve karayolu taşıtı konseptimiz, takımadaları birbirine bağlamak ve kargo, hava ambulansı, turizm ve bölgesel taşımacılık sektörlerine hizmet vermek için özel olarak tasarlanmıştır. Hidrojen tahrikimiz bölgedeki uzun mesafe ve ağır yük taşıma ihtiyaçlarına hizmet edecek." dedi.

Tam bir prototip henüz üretilmemiş olsa da konsept tasarımı Supernal SA-2'nin benzerleriyle karşılaştırıldığında memnuniyet verici derecede basittir. Luft Pinoy'un ana bileşeni, uçan bir araba yaratmak yerine, karayolu bazlı ulaşım için hidrojen yakıt hücresi veya elektrikli batarya sistemiyle çalışan özelleştirilebilir bir minivandır.

Gökyüzüne çıkması gerektiğinde minivan, onu dört pervaneli ve kendi hidrojen güç sistemine sahip bir eVTOL uçak gövdesine bağlamak için kullanılan bir alt şasiye sahiptir. Bu, minibüsü etkili bir şekilde piste ihtiyaç duymadan dikey olarak kalkış ve iniş yapabilen küçük bir uçağa dönüştürüyor.

Şehir ortamında yolcuları duraklar arasında taşımak için tasarlanan eVTOL hava taksileri kadar şık görünmese de Luft Pinoy'un tasarımı, yerel bir uçak pistine inebileceği, gövdesini ayırabileceği ve yolculuğunun geri kalanına karayoluyla devam edebileceği anlamına geliyor. Bu, kargoları havalimanlarından veya helikopter pistlerinden nihai varış noktalarına taşımak için ikincil araçlara olan ihtiyacı ortadan kaldıracaktır.

eVTOL konseptlerinde bir eksiklik yok, ancak menzil sınırlamaları ve uçan arabalara yönelik yasal çerçevenin eksikliği nedeniyle çok azı gerçeğe dönüştü. Elektrikli uçaklar bile menzillerinin 250 mil (400 kilometre) ile sınırlı olması nedeniyle konsept aşamasında kalıyor.

Ancak hidrojen yakıt hücresi ile çalışan uçaklar çoktan uçuşa geçti. Kopenhag Enerji Verimliliği Merkezi'nin işaret ettiği gibi, bir eVTOL'a güç sağlamak için hidrojen kullanmak, batarya teknolojisine göre daha uzun menzil ve daha iyi ağırlık kaldırma potansiyeli sunabilir.

Hidrojen yakıt hücrelerinin uzun mesafeli kamyonlara, trenlere başarılı bir şekilde uygulanma potansiyeli var.

Lityum-iyon pillerle karşılaştırıldığında hidrojen yakıt hücreleri aynı zamanda daha fazla enerji yoğunluğuna sahiptir ve bu nedenle hem daha hafif hem de daha güçlü bir aktarma organlarında kullanılabilir. Ve hidrojen yakıt hücreleri gücü depolamadığı, bunun yerine hidrojen yakıtından ürettiği için, gazla çalışan bir araba gibi, tükendikten sonra sadece birkaç dakika içinde doldurulabilirler.

Bununla birlikte, hidrojen yakıt hücreleri lityum iyon piller kadar verimli değildir ve hidrojen üretimi çoğunlukla fosil yakıtların yakılmasıyla sağlanır.

Luft Pinoy'un çalışan bir prototipinin bu yıl gelmesi halinde, uçan arabaların kullanımına ilişkin genel mevzuat ve kanun yapma eksikliği nedeniyle bu hala gecikecek.

Beyaz Saray, UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emrine tepki gösterdi Beyaz Saray, UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emrine tepki gösterdi

ABD'de üreticilerin, eVTOL araçlarının uçmaya başlayabilmesi için öncelikle düzenleyici engelleri aşması gerekiyor; Şu anda, uçan arabaların diğer arabalar gibi tüm yol kurallarına uyması gerekiyor ve aynı zamanda küçük uçaklarla aynı kısıtlamalara sahipler, çünkü acil durumlar dışında yola inemez veya kalkamazlar.

Ancak Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA), uçan araba operasyonlarının düzenlenmesi ve sertifikalandırılması için atılacak adımları ve süreçleri detaylandıran Gelişmiş Hava Hareketliliği (AAM) Uygulama Planı ile ABD'de eVTOL kullanımını görmek için 2028 hedefi var.

Muhabir: Demet İlce