Açık öğretim kurumlarının kuruluş, eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişi ile ilgili usul ve esasları kapsayan Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu yeni düzenleme ile açık öğretim okullarına ait yönetmelikler güncellenip birleştirildi ve açık öğretim lisesi, açık öğretim ortaokulu, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip liselerine yönelik çatı bir yönetmelik oluşturuldu.

Geçme Notları ve Başarı Kriterleri

Yeni düzenlemeye göre:

Açık öğretim ortaokulu: Türkçe dersinden 70, diğer derslerden 50 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak.

MEB, 5. ve 9. sınıflar için yeni örnek ölçme araçlarını yayımladı MEB, 5. ve 9. sınıflar için yeni örnek ölçme araçlarını yayımladı

Açık öğretim lisesi: Tüm derslerden 50 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak.

Elektronik İşlemler ve Kayıt Süreçleri

Ayrıca, açık öğretim kurumları sınavlarının e-Sınav, basılı evrak veya diğer yöntemlerle yapılabilmesi için düzenleme gerçekleştirildi. Bu, evrakta sahteciliği önlemeyi, kırtasiyeciliği azaltmayı ve hizmetlerin etkinliğini artırmayı amaçlıyor.

Yeni kayıt işlemlerinin e-Devlet uygulaması üzerinden yapılabilmesine olanak tanındı. Kayıtlı öğrencilerden, belgeleri elektronik ortamda bulunanlardan belge istenmeyecek.

Nakil ve Geçiş Düzenlemeleri

Mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip lisesi öğrencileri, salgın hastalık veya doğal afet gibi durumlarda yüz yüze eğitim olan alan veya dalda kontenjana bakılmaksızın nakil ve geçiş yapabilecekler.

Disiplin Hükümleri

Açık öğretim bürolarının adı "açık öğretim birimleri" olarak değiştirildi. 18 yaş üstü öğrenciler için disiplin hükümleri getirildi. 18 yaş altındaki öğrenciler için ise, disiplin işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esas alınacak.

Kayıt Hakkı

Bir yıldan fazla süreyle kamu göreviyle yurt dışında bulunan kişilerin çocukları, açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırabilecek. Yurt dışında ikamet eden velilerin çocukları için de kayıt hakkı tanındı.

Kaynak: AA