Avrupa Komisyonu, 2024 yılı itibarıyla AB'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının, fosil yakıtları geçerek ilk kez öne çıktığını duyurdu. Komisyon'un yıllık "Enerji Birliği Durumu" raporuna göre, bu yılın ilk altı ayında AB'nin elektrik üretiminin yarısı yenilenebilir kaynaklardan sağlandı.

Enerji Komiseri Kadri Simson, rüzgar enerjisinin artık gazı geçerek AB'nin ikinci en büyük elektrik kaynağı haline geldiğini ve güneş enerjisinde 2023'te kurulan 56 GW'lık yeni kapasitenin, 2022'nin 40 GW'lık rekorunu aştığını belirtti. 

Yenilenebilir Enerji Yükselişi

Simson, “İki yıl süren rekor kurulumların ardından, 2024'ün ilk yarısında rüzgar ve güneş enerjisi yeni zirvelere ulaştı ve elektrik karışımında fosil yakıtları geçmeyi başardı” dedi. Bu gelişmenin AB'nin iklim nötrlüğü hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Rapor ayrıca enerji güvenliği ve fiyat istikrarına odaklanıyor. Rus gazının AB ithalatındaki payı 2021'deki %45'ten, 2024'ün Haziran ayında %18'e düştü. Bu düşüş, Norveç ve ABD gibi alternatif tedarikçilerin artışı ve azalan gaz talebiyle gerçekleşti. Gaz talebindeki %18'lik azalma, gönüllü hedeflerin üzerinde bir başarı sağladı.

Simson, “AB artık Putin'in boru hatlarının etkisinde değil” diyerek, enerji fiyatlarının 2022'nin zirve dönemlerinden bu yana daha stabil olduğunu belirtti.

Gelecek Zorluklar ve İhtiyaçlar

Ancak, rapor yeni ve ortaya çıkan zorlukları da vurguluyor. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği hedeflerindeki boşluklar, enerji yoksulluğundaki artış ve küresel rekabetle karşılaştırıldığında enerji fiyat farklılıkları gibi sorunlar devam ediyor. Bu sorunlarla başa çıkmak için hem AB hem de üye devletler düzeyinde daha kararlı bir politika yanıtı ve çaba gerektiği belirtiliyor.

Rapor, üye devletlerin 2030 iklim hedeflerine ulaşabilmeleri için güncellenmiş Ulusal Enerji ve İklim Planlarını (NECP'ler) mümkün olan en kısa sürede sunmaları gerektiğini hatırlatıyor. Şu ana kadar sadece 10 ülkenin nihai planı alındı ve birçok ülkenin planları teslim tarihini geçti. Fransa, İtalya ve Almanya planlarını sunarken, İspanya ve Polonya geri kaldı.

Yılmaz: İhracatçılarımız için gelecek yıl daha olumlu bir perspektife sahibiz Yılmaz: İhracatçılarımız için gelecek yıl daha olumlu bir perspektife sahibiz

Rapor, üye devletlerin nihai planlarında Komisyon'un önerilerini dikkate almaları gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi