Üst düzey ABD'li yetkililer, Başkan Joe Biden'ın, bölgeye deniz yoluyla daha fazla insani yardım ulaştırmak için ABD ordusunun Gazze'de bir liman inşa edeceğini açıklayacağını söyledi.

ABD’DEN GAZZE KIYISINA LİMAN PLANI

Yetkililer, geçici limanın Filistinlilere yapılan insani yardım miktarını günde "yüzlerce ek kamyon yükü" kadar artıracağını söylüyor.

Ancak Gazze'de bulunan ABD askerlerinin bu listeye dahil edilmeyeceğini söylediler.

BM, nüfusun dörtte birinin kıtlığın eşiğinde olduğu konusunda uyarıyor.

Yetkililer, limanın kurulmasının "birkaç hafta" alacağını ve yiyecek, su ilacı ve geçici barınak taşıyan büyük gemilerin kabul edilebileceğini söyledi. İlk sevkiyatlar, İsrail'in güvenlik denetimlerinin gerçekleştirileceği Kıbrıs üzerinden gelecek.

Biden'ın duyuruyu daha sonra Birliğin Durumu konuşmasında yapması bekleniyor.

BAŞKAN BIDEN’DAN LİMAN DUYURUSU

Başkan Biden, Kongre'de yapacağı konuşmada, ABD ordusunun Gazze'de, denizdeki gemilerden kıyıya malzeme taşımak için geçici bir iskeleyi de içeren bir liman kuracağını söyleyecek.

Geçidi kimin inşa edeceği ya da karadaki yardımı kimin güvence altına alacağı belli değil; bu da operasyonun başarılı olup olmayacağına ilişkin önemli soruların yanıtsız kalması anlamına geliyor.

Gazze'de derin su limanı yok ve bu nedenle ABD haftalardır gemi dolusu yardımı acilen ulaştırmanın yollarını ararken, yönetim kamuoyu önünde baskısını artırdı ve sahadaki umutsuz durum karşısında İsrail'e karşı sabırsızlığını giderek daha fazla kamuoyu önünde gösterdi. .

ABD'li yetkililer iskelenin Fort Story, Virginia'da bulunan 7. Ulaştırma Tugayı adlı bir ordu birimi tarafından kurulmasına yönelik planların bulunduğunu söyledi.

Yetkililer, tugayın hızlı konuşlanma için tasarlandığını ancak askeri gemilerin henüz ABD'den ayrılmadığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu hafta, tahminen 300.000 Filistinlinin az yiyecek ve temiz suyla yaşadığı kuzey Gazze'de çocukların açlıktan öldüğü konusunda uyardı.

Yardım kamyonları Mısır kontrolündeki Refah kapısı ve İsrail kontrolündeki Kerem Şalom üzerinden Gazze'nin güneyine giriyor. Ancak İsrail kara saldırısının ilk aşamasının odak noktası olan kuzey, son aylarda büyük ölçüde yardımdan mahrum kaldı.

İSRAİL’İN GAZZE’YE SALDIRILARI

İsrail ordusu, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırılarının ardından Gazze'de hava ve kara harekâtı başlatmıştı. Saldırılarda yaklaşık 1.200 kişi ölmüş, 253 kişi de rehin alınmıştı.

Trump’ın zaferi AB’nin kripto liderliğini tehdit edebilir mi? Trump’ın zaferi AB’nin kripto liderliğini tehdit edebilir mi?

Bölgenin Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı, o tarihten bu yana Gazze'de 30.800'den fazla insanın öldürüldüğünü söylüyor.

Geçen hafta artan çaresizliğin ortasında, yardım konvoyuna ulaşmaya çalışan 100'den fazla kişi hayatını kaybetti. Filistinliler çoğunun İsrail askerleri tarafından vurulduğunu söyledi. Özel yardım dağıtımlarını denetleyen İsrail ordusu, çoğu kişinin izdihamda öldüğünü söyledi.

20 Şubat'ta Dünya Gıda Programı (WFP), ilk yardım konvoylarının üç hafta içinde şiddetli yağma da dahil olmak üzere "sivil düzenin çöküşü nedeniyle tam bir kaos ve şiddete" maruz kalması nedeniyle kuzey Gazze'ye gıda dağıtımını askıya aldığını söyledi.

ABD ve diğer ülkeler yardımları hava yoluyla göndermeye başvurdu ancak insani yardım kuruluşları bu yöntemin son çare olduğunu ve artan ihtiyacı karşılayamayacağını söylüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ