Suriye'de geçici hükümete Murhaf Ebu Kasra savunma bakanı olarak atandı Suriye'de geçici hükümete Murhaf Ebu Kasra savunma bakanı olarak atandı

Diğer tarafta, yükselen bariyerdeki boşluklardan görülebilen, Ekvador, Kolombiya, Çin ve Ruanda gibi ülkelerden gelen 100'den fazla kişiden oluşan bir grup bir araya toplanmış, ABD topraklarına geçmelerine izin verilmeyi bekliyordu. San Diego'nun güneyindeki bu sınır noktası, şu anda buradan doğu Teksas ve Meksika Körfezi'ne kadar yaklaşık 1.950 mil (3.140 km) uzanan ABD-Meksika sınırı boyunca en yoğun noktalardan biri.

ABD’DEKİ GÖÇMEN KRİZİ KALİFORNİYA’YA KAYIYOR

Son yıllarda yasadışı sınır geçişlerinde yaşanan rekor artış, göç ve sınır güvenliği konusundaki tartışmaları alevlendirmiş ve Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde seçmenlerin önemli bir kaygısı haline gelmiştir. Sınır krizi çoğunlukla Cumhuriyetçi Vali Greg Abbott'un göç politikaları konusunda Başkan Joe Biden ile kavga ettiği Teksas'ta yoğunlaşırken, son rakamlar ABD'nin göç sorununun coğrafyasının batıya, Arizona ve Kaliforniya gibi sınır eyaletlerine doğru kaydığını gösteriyor.

Zengin San Diego'nun yaklaşık 26 mil güneyinde bulunan San Ysidro'da, aynı dönemde yasadışı girişlerin azaldığı Teksas'a kıyasla Şubat ayında geçişler bir önceki yıla göre %85 arttı. BBC'nin ABD'li ortağı CBS, Ocak ayında Del Rio, Teksas'taki sınır geçişinde günde birkaç yüz kişinin tutuklandığını bildirdi; bu rakam Aralık ayında günlük 2.300 göçmen geçişine karşılık geldi.

TEKSAS’TAKİ GÖÇMEN PROBLEMİ

Göçmen akışındaki değişim kısmen Teksas valisinin yasadışı göçe yönelik kısıtlamalarından ve Meksikalı yetkililerin de sınır ötesi güvenliği sıkılaştırmasından kaynaklanıyor.

Gelen insan sayısının çokluğu San Diego bölgesindeki kaynakların tükenmesine neden oldu; Göçmenlerin yakalanıp sınıra yakın bir tesiste işlemlerinin ardından yerel yetkililer BBC'ye, şehirdeki tren ve otobüs duraklarında günde 1000'e kadar kişinin serbest bırakıldığını söyledi.

Sabah 8'den hemen sonra Sınır Devriyesi görevlileri geldi ve göçmenlerin beklediği arazi şeridinde alıma başlamak için kapıyı açtı. Erkeklerin yalnızca bir kat, kadın ve çocukların ise iki kat giyinmesine izin veriliyor; ceketleri ve ayakkabı bağlarını (güvenlik endişeleri nedeniyle işleme merkezinde izin verilmiyor) sıraya dizip çıkarıyorlar ve bunları plastik torbalara veya sırt çantalarına koyuyorlar. Oradan otobüslere biniyorlar ve kayıt oldukları ve sığınma talebinde bulunabilecekleri bir işlem merkezine gidiyorlar. Büyük çoğunluk ailelerinin, arkadaşlarının ve ağlarının bulunduğu ABD'deki kasaba ve şehirlere gidiyor.

Ülke geneline dağılmış göçmen akını toplulukları zorluyor, yerel yetkilileri sinirlendiriyor ve göçü siyasi gündemin üst sıralarına yerleştiriyor. Mart ayında yayınlanan bir Wall Street Journal anketi, göçü savaş alanı olan yedi eyalette (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Kuzey Carolina, Pensilvanya ve Wisconsin) kayıtlı seçmenler için en önemli iki konu arasında sıraladı. Ankete göre, yedi eyaletteki seçmenlerin en az yüzde 72'si ülkenin göç politikası ve sınır güvenliğinin yanlış yöne gittiğini söyledi.

Muhabir: GÜLNAZ MELİSSA ÖZKAN