ABD'de 42 eyaletin başsavcısı, sosyal medya platformlarına çocukları olası bağımlılık riskleri konusunda uyarmak amacıyla etiketler eklenmesini talep etti. Bu öneri, sigara paketlerindeki sağlık uyarılarına benzer bir uygulamanın sosyal medya platformlarında da hayata geçirilmesini öngörüyor.

Sosyal Medyanın Gençler Üzerindeki Etkisi

Ulusal Başsavcılar Birliği (NAAG), ABD Kongresi'ne hitaben yazdığı açık mektupta, sosyal medyanın gençler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, uyarı etiketlerinin artan zihinsel sağlık krizine karşı bir çözüm olabileceğini belirtti. Mektupta, "Hepimiz, bölgelerimizdeki çocukların güvenliği için endişe duyuyoruz ve algoritmalarla yönetilen sosyal medya platformları bu güvenliği tehdit ediyor," ifadesine yer verildi.

Hamas: İsrail Gazze'ye yardım ulaşmasını engellemek için her yolu deniyor Hamas: İsrail Gazze'ye yardım ulaşmasını engellemek için her yolu deniyor

ABD'nin genel cerrahı Vivek Murthy'nin, sosyal medya uygulamalarına uyarı etiketi eklenmesi çağrısını destekleyen başsavcılar, bu uygulamanın ebeveynleri ve gençleri sosyal medyanın potansiyel tehlikeleri konusunda bilgilendireceğini savundu.

2019'da yapılan bir araştırma, sosyal medyada günde üç saatten fazla vakit geçiren ABD'li gençlerin, akranlarına göre daha yüksek zihinsel sağlık sorunları riski taşıdığını ortaya koydu. Ayrıca, 2023 Gallup anketine göre ABD'li gençler günde ortalama 4,8 saatlerini sosyal medyada geçiriyor.

Dava ve Yasal Düzenlemeler

2023'te NAAG ve New York Başsavcılığı, Meta şirketine karşı, gençlerin zihinsel sağlığına zarar verdiği iddiasıyla federal bir dava açtı. Dava, şirketin Instagram ve Facebook gibi platformlarda çocukları bağımlı hale getiren özellikler tasarlayıp sunduğunu öne sürüyor.

Başsavcıların açık mektubunda, sosyal medya platformlarına yalnızca uyarı etiketi eklemenin yeterli olmayacağı, ancak bu adımın diğer düzenlemeleri tamamlayıcı nitelikte olacağı vurgulandı. Bu yıl ABD Senatosu'nda kabul edilen Çocukların Çevrimiçi Güvenliği Yasası, teknoloji şirketlerine çocukları çevrimiçi zararlardan koruma sorumluluğu getiriyor.

Kaynak: Haber Merkezi