San Francisco'daki federal mahkemeden yayımlanan mahkeme dokümanlarında, Google'ın tüketicilere 630 milyon dolar, ABD'nin eyaletlerine ise 70 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği aktarıldı.

Google ayrıca, gelecek 5 yıl süresinde müşterilerinin Android cihazlarına Play Store dışındaki platformlardan da uygulama indirmelerine olanak tanıyacak.

Google hakkında açılan antitröst davasında, müşterilerine uygulamalar konusunda hukuka aykırı kısıtlamalar uygulayarak bu kişilere ekstra ücretler çıkarmakla suçlanıyordu.

Google, uygulama içi satın alımlarında da yüzde 15 ila yüzde 30 arasında komisyon alıyor.

Google'ın Cezayı Kabul Etmesi

Google, cezayı kabul ederek, uygulama mağazalarındaki rekabeti korumak için adımlar atmayı taahhüt etti.

Google CEO'su Sundar Pichai, yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma, Android'in açık ve rekabetçi bir platform olarak kalmasına yardımcı olacak önemli bir adımdır." dedi.

Davayı Açanlar

Google'a karşı dava açan taraflar arasında, ABD Adalet Bakanlığı'nın yanı sıra 38 eyalet ve Washington, D.C. yer alıyor.

Davaya katılan taraflar, Google'ın Android uygulama mağazasına erişimi kontrol ederek, rekabeti engellediğini ve tüketicilere zarar verdiğini iddia ediyordu.

Epic Games'in Kazandığı Dava

Google'a karşı açılan dava, ABD merkezli video oyunu yapım ve geliştirme şirketi Epic Games'in açtığı dava ile paralellik taşıyor.

Epic Games, uygulama içi ödemeler nedeniyle Google'a açtığı davada, 11 Aralık'ta kazanmıştı.

Mahkeme, Google'ın uygulama içi ödemeler için tek bir uygulama platformu sunmasının antitröst yasalarına aykırı olduğuna hükmetmişti.

Editör: Pınar Karahan