Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekâtı’yla Afrin’i 4 bin 500 PKK’lı teröristten temizlemesi öncesinde Münbiç konusunda PKK’lı teröristlerin korumak için her şeyi yapacağını açıkça ilan eden ABD, Mehmetçik’in kararlılığı sonrası geri adım attı. ABD ile ilk toplantısı mart ayında yapılan Münbiç müzakereleri meyvesini verdi.

“SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUM”

Bu bağlamda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington’da ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüştü. 1 saat süren kritik zirvede ana konu Münbiç olurken, Suriye meselesi ve Feto’nun iadesi de ele alındı. Bakan Çavuşoğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Pompeo ile görüşme sonrası Suriye’de YPG konusunda somut sonuç bekliyorum. Bizim tarafımızdan PKK/ YPG ve FETÖ iki önemli sorun ve bu konularda müttefikimizin bizim yanımızda durmasını umut ediyoruz” diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı da tarihi görüşmenin sonucuna ilişkin önemli bir açıklama yayınladı.

YOL HARİTASI ONAYLANDI

İki bakanın Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik kaygı ve talepleri ilettiği belirtilen açıklamada, “İki bakan Münbiç’te güvenlik ve istikrarın sağlanmasını da içerecek bir yol haritasını onaylamıştır” denildi.

Öte yandan, aynı açıklamanın devamında verilen taahhütlerin sahada takip edilmesi konusunda mutabakat sağlandığı vurgulandı. Türkiye ile ABD arasındaki anlaşma gereği PKK’lı teröristlerin 30 gün içerisinde işgal ettikleri Münbiç’ten çekilmesi öngörülüyor.

HEDEFTE FIRAT’IN DOĞUSU VAR

PKK’dan arınacak bölgenin güvenliğinin Türk ve ABD askerleri tarafından sağlanması bekleniyor. Türkiye ise ABD’nin Münbiç konusunda herhangi bir caymasına karşı operasyon kartını elinde tutuyor. Münbiç modelinin başarılı olması durumunda Fırat’ın doğusunda da kullanılabileceği ifade ediliyor. Aynı şekilde PKK’ya verilen silahlarında toplanması Türkiye’nin önceliği.

Editör: TE Bilisim