Avrupa Birliği (AB), internette çocuk koruma konusunu gündemine taşırken, kullanıcı yaşlarının güvenilir bir şekilde doğrulanmasını sağlamak ve bunu gizliliği ihlal etmeden yapmak gibi zorlu bir görevi üstleniyor. AB Komisyonu, bu hedef doğrultusunda 2026’da kullanıma girmesi planlanan AB Dijital Cüzdanı üzerinde çalışırken, Fransa ve İtalya gibi ülkeler kendi yaş doğrulama kurallarını sıkılaştırmaya başladı.
AB'de yaş doğrulamasıyla ilgili henüz bir standart bulunmazken, her üye ülke kendi sistemini geliştirme özgürlüğüne sahip. İspanya’da 18 yaşından büyük olduğunu kanıtlamak isteyen kullanıcılar, dijital kimlik bilgilerini içeren Cartera Digital Beta adlı bir cüzdan kullanarak belirli içeriklere erişim sağlayacak. İtalya’da ise 2025’te yürürlüğe girmesi planlanan 'Caivano Kararnamesi' uyarınca, kimlik doğrulaması için SPID adlı ulusal dijital kimlik sistemi kullanılacak.
Fransa ve İrlanda’da Yeni Düzenlemeler
Fransa’da ses getiren yaş doğrulama sistemleri arasında, yapay zeka ile yüz tanıma gibi daha sıkı kontroller getirilmesi tartışılıyor. İrlanda’da ise Çocukları Koruma (Çevrimiçi Yaş Doğrulama) Yasa Tasarısı 2024’te parlamentoda görüşülmekte olup, yetişkin içeriklerine erişim için yaş doğrulama belgeleri talep edilecek.
AB, yaş doğrulama sistemlerini standartlaştırmak amacıyla Dijital Cüzdan uygulaması geliştirmeyi hedefliyor. Güvenli bir şekilde kimlik, ehliyet ve kredi kartı gibi belgeleri saklayacak olan bu uygulama, COVID Sertifikası örneğinde olduğu gibi, birçok platformda yaş doğrulaması için tercih edilen bir araç haline gelebilir. Çok büyük çevrimiçi platformlar (VLOP’ler), kullanıcıların yaşlarını doğrulamak için dijital kimliklerini kabul etmek zorunda olacak.