Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Konya'nın Çatalhöyük arkeolojik alanında, bitişik kerpiç evlerin bulunduğu "Mekan 66" olarak adlandırılan alanda büyük ölçüde tahrip olmuş bir fırın yapısı bulundu.

DÜNYANIN EN ESKİ EKMEĞİ

Çarşamba günü yapılan basın açıklamasında, arkeologların fırının çevresinde buğday, arpa, bezelye tohumları ve avuç içi boyutunda, yuvarlak, "süngerimsi" bir kalıntı bulduğu belirtildi.

Yapılan analizlerde organik kalıntının 8 bin 600 yıllık pişmemiş, fermente edilmiş ekmek olduğu belirlendi.

'Ölü yıkayıcısı mı olacaksınız' diye aşağıladılar! Cumhurbaşkanı, Başbakan çıktı... 'Ölü yıkayıcısı mı olacaksınız' diye aşağıladılar! Cumhurbaşkanı, Başbakan çıktı...

Kazı Heyeti Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Doçentlerinden Arkeolog Ali Umut Türkcan, Çarşamba günü Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Çatalhöyük'teki bu buluntunun dünyanın en eski ekmeği olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

“Bir somun ekmeğin daha küçük versiyonu. Ortasına parmak bastırılmış, pişirilmemiş ama fermente edilmiş ve içindeki nişastalarla günümüze kadar gelmiştir. Şu ana kadar buna benzer bir örnek yok” diye konuştu.

Türkiye'deki Gaziantep Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan biyolog Salih Kavak, taramalı elektron mikroskobu görüntülerinin numunedeki hava boşluklarını gösterdiğini ve nişasta taneciklerinin görülmesinin "şüphelerimizi ortadan kaldırdığını" söyledi.

“HEYECAN VERİCİ BİR KEŞİF”

Bitkilerde bulunan açığa çıkarılmamış kimyasalları ve fermantasyon göstergelerini analiz ettiğini ekledi. Un ve su karıştırılmış, ekmekler fırının yanında hazırlanıp bir süre bekletilmişti.

Kavak, "Bu, Türkiye ve dünya için heyecan verici bir keşif" dedi.

Türkcan'a göre, organik madde (hem odun hem de ekmek) yapıyı kaplayan ince kil tarafından korunuyordu.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük, M.Ö. 10.000 ile M.Ö. 2.000 yılları arasındaki Neolitik dönemde yaklaşık 8.000 kişiye ev sahipliği yapmış olup, BİTAM'a göre dünyanın ilk kentleşme yerlerinden biridir.

İyi korunmuş alanda yapılan araştırmalar, farklı konut düzenlerini ve duvar resimleri ve kabartmalar gibi kapsamlı özellikleri ortaya çıkardı; UNESCO web sitesine göre buranın "Neolitik bir topluluğun erken yerleşik tarımsal yaşamını belgeleyen en önemli insan yerleşimi" olarak değerlendirilmesine neden oldu.

“Çatalhöyük zaten birçok ilklerin merkeziydi. Dünyanın ilk dokumaları, kazı yapıldığında Çatalhöyük'teydi. Çatalhöyük'te ahşap eserler de vardı. Buna duvar boyaları ve tablolar da eklendi. Türkcan, "Konya ve Türkiye bu anlamda çok şanslı" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ