Hicret YÜCEL -ÖZEL HABER

Mardin'in Dargeçit ilçesinde yıllar önce işlek olan Tarihi Süryani Çarşısı yaklaşık 50 yıl aranın ardından ilçe turizmini canlandırmak için açılıyor.

İzmit'te otluk alanda yangın: 20 dönümlük alan küle döndü İzmit'te otluk alanda yangın: 20 dönümlük alan küle döndü

Dargeçit Belediyesi ile Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünce, Safa Caddesi'nde 65 dükkanın yer aldığı tarihi Süryani Çarşısı'nın restorasyonu için hazırlanan "Tarihi Çarşıyı Canlandırma Projesi"nde sona gelindi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, tarihi Süryani Çarşısı'nda yürütülen restorasyon çalışmalarını inceleyerek bir takım açıklamalarda bulundu.

Turizm Müdürü Gök, Mardin'in Dargeçit ilçesinde bulunan 400 yıllık çarşıdaki 65 dükkanda, yaklaşık bir yıl süren detaylı ve aslına uygun bir restorasyon ve onarım yapıldığını kaydetti.

Çarşının restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından proje hazırlandığını anımsatan Gök, geçen yıl başlatılan çalışmaların sonuna geldiklerini belirtti.

Yaklaşık 2 hafta içerisinde çalışmayı sonlandırıp vatandaşlara dükkanları teslim etmeyi planladıklarını ifade eden Gök, şöyle konuştu:

"Bu süreç boyunca yaklaşık 600 metre uzunluğunda 4 caddenin sokak sağlıklaştırma çalışması yapıldı. Burada bulunan tarihi 65 dükkanın restorasyon çalışması gerçekleştirildi. Aydınlatma işleri yapıldı. Yaklaşık 1,5 sene gibi kısa bir sürede çarşı aslına uygun bir şekilde inşa edildi. Çarşı bu haliyle, dükkanlar hareketlendiği zaman Dargeçit turizmine yeni bir nefes getirecektir. Çünkü sadece görseli ile bile insanların ziyaret etmek isteyecekleri bir yer konumunda."

 50 yıl önce işlek durumda olan tarihi çarşı, şehirde yaşayan Süryanilerin, PKK'nın da saldırılarını arttırması ve bunun sonucunda göç etmesiyle birlikte zaman içinde tamamen boşaldı. Çarşının eski canlılığını yitirmesi ve ticaret yapan Süryanilerin ilçeyi terk etmesiyle birlikte dükkanlar, kaderine terk edildi, yıllarca boş kaldı. Süryanilerin kente dönmemesi ile birlikte çarşı unutulmaya yüz tuttu. Uzun süre bakımsız kalan Tarihi Süryani Çarşısı, hayvan barınağı, eşya deposu ve samanlık gibi işler için kullanılmaya başlandı.

Tarihi Süryani Çarşısı'nın, ilçeye ve Mardin'e turizmde önemli katma değer sağlayacağı tahmin ediliyor.

Editör: Hicret Yücel