Her yıl 30 Ağustos'ta, 1922'de kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni hatırlamak için Zafer Bayramı olarak kutlanır. Bu bayram, hem Türkiye’de hem de dış temsilciliklerimizde ve Kıbrıs'ta büyük bir coşkuyla kutlanır.

Büyük Taarruz ve Zaferin Öyküsü

30 Ağustos 1922’de yapılan Büyük Taarruz, Yunan ordularının İzmir’e kadar sürülmesiyle sonuçlandı ve 9 Eylül 1922'de İzmir, işgalden kurtarıldı. Bu zafer, ülkemizin bağımsızlık mücadelesindeki dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. İlk kez 1924 yılında Dumlupınar'ın Çal Köyü’nde ''Başkumandan Zaferi'' olarak kutlanan bu gün, 1926'dan itibaren ''Zafer Bayramı'' olarak anılmaya başlandı. 

Kangalın saldırdığı köpek öldü: Sahibi kalp krizi geçirdi Kangalın saldırdığı köpek öldü: Sahibi kalp krizi geçirdi

Büyük Taarruz'un Başlangıcı ve İlk Kutlamalar

Büyük Taarruz, 26-27 Ağustos 1922 gecesi Afyon'da başladı ve bu harekâtın planlaması gizlilik içinde gerçekleştirildi. Zafer Bayramı’nın ilk resmi kutlaması 1924’te yapıldı ve bu törene Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk de katıldı. İlk kutlamanın ardından, 1926 yılında Zafer Bayramı olarak anılmaya başlandı ve 1 Nisan 1926’da kabul edilen ''Zafer Bayramı Kanunu'' ile her yıl coşkulu bir şekilde kutlanmaya başlandı.

Editör: Mürvet Kara