DEMET İLCE / MUHABİR

Tohoku Üniversitesi araştırma merkezinde yürütülen bir simülasyona göre, Japonya'da herkes 2531 yılına kadar aynı soyadına sahip olacak.

Eşcinsel evliliğin hâlâ yasa dışı olduğu Japonya'da çiftlerin evlenirken soyadları arasında seçim yapması gerekiyor. Yüzde doksan altısı erkeğin adını tercih ediyor. Tohoku Üniversitesi'nin Yaşlanan Ekonomi ve Toplum Araştırma Merkezi'nden Profesör Hiroshi Yoshida'ya göre, yasa değiştirilmezse bu, 500 yıldan biraz fazla bir süre içinde her Japon vatandaşının "Sato" soyadını alacağı bir duruma yol açacak.

2023 itibarıyla Sato, nüfusun yüzde 1,529'unun paylaştığı Japonya'daki en popüler soyadıydı. 2531 Tokyo'da "Sato" diye bağırmanın hemen hemen her yerel vatandaşın size bakmasına neden olacağı iddiası göz önüne alındığında bu düşük görünüyor. Ancak Sato soyadı 2022'den 2023'e 1.0083 kat arttı.

Meksikalı göçmenler Trump gelmeden ABD'ye geçmeye çalışıyor Meksikalı göçmenler Trump gelmeden ABD'ye geçmeye çalışıyor

Bu büyüme hızı devam ederse (çok büyük bir varsayım), 2531'de herkesin soyadı Sato olabilir.

Bununla birlikte, Japonya yasayı ayrı soyadlarına izin verecek şekilde değiştirirse, o yıla kadar Japonya vatandaşlarının yalnızca yüzde 7,96'sı Sato adını alacak. Bu senaryoya göre 3310 yılına kadar Sato bütünlüğüne ulaşmış olacağız.

Makalede, "Ancak 'Japonya'nın Gelecek Nüfus Projeksiyonları'na göre, 2120 yılında Japon nüfusunun 41.229.000 olacağı tahmin ediliyor. Bu hız devam ederse, Japon nüfusunun 2.531'de 281.866 ve 3.310'da 22 olacağı tahmin ediliyor. Yani Sato soyadının yüzde 100 benimsenmesi 800 yıl ertelense bile, azalan doğum oranı nedeniyle Japon halkının bundan önce neslinin tükenmesi ihtimali yüksek." ifadelerine yer verildi.

Tabii ki, muhtemelen bu şekilde sonuçlanmayacak. Araştırma, hükümete evli çiftlerin ayrı isimler kullanmasına izin vermesi konusunda baskı yapmayı amaçlayan ve yasanın değişmemesi halinde ortaya çıkabilecek saçma bir senaryoyu vurgulamayı amaçlayan, Think Name Projesi'nin talebi üzerine hazırlandı. Bu, Japonya'daki herkesin soyadını bilmek isteyen ama yalnızca bir adı öğrenmek isteyen biri için utanç verici bir durum.

Muhabir: Demet İlce