DEMET İLCE / MUHABİR

İngiliz araştırmacılar, o zamana kadar her yıl yaklaşık 700.000 kişinin hastalıktan ölmesinin beklendiğini, bu sayının 2020'deki 375.000'den yüzde 85 artışla olduğunu buldu.

Uzmanlar, artan yaşam beklentisinin vakalarda "kaçınılmaz" bir artışa yol açacağını söylüyor.

The Royal Marsden NHS Foundation Trust'tan Profesör Nick James şunları söyledi:

"Vakalarda bu artışın yaklaştığını biliyoruz, bu yüzden şimdi planlamaya başlamalı ve harekete geçmeliyiz. Gelişmiş erken teşhis ve eğitim programları gibi kanıta dayalı müdahaleler, önümüzdeki yıllarda hayat kurtarmaya yardımcı olacaktır. Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser olup, Britanya'da her yıl 52.000'den fazla kişiyi etkilemekte ve 12.000 kişinin ölümüne neden olmaktadır. Hastalık radyoterapiyle veya erken yakalanırsa organın alınmasına yönelik ameliyatla tedavi edilebilir.”

Lancet Prostat Kanseri Komisyonu, hastalığın neden olduğu vakaların ve ölümlerin zaman içinde nasıl değiştiğini görmek için 185 ülkeden gelen verileri inceledi.

Rakamlar 31 ülke için 1975 yılına dayanıyor ve vakaların dünya çapında 2020'deki 1,4 milyondan 2040'a kadar 2,9 milyona çıkacağı öngörülüyor.

Vakalar şu anda kuzey ve batı Avrupa, Karayipler, Avustralya, Yeni Zelanda, Kuzey Amerika ve Güney Afrika'da en yüksek düzeydedir.

Ölüm oranları Karayipler, orta Afrika, Güney Afrika, Batı Afrika, Polinezya ve Melanezya'da en yüksektir.

Ekip, önümüzdeki 16 yıl içinde vaka ve ölümlerdeki en büyük artışın Doğu Asya, Güney Amerika ve Doğu Avrupa'da görüleceğini öngörüyor.

Prostat kanserinin belirtileri nelerdir?

Prostat kanserinin belirtileri şunları içerebilir:

  • Gece boyunca daha sık idrara çıkma ihtiyacı duymak
  • Aceleyle tuvalete gitme ihtiyacı duymak
  • İşemeye başlamada zorluk (tereddüt)
  • İşerken ıkınmak veya uzun zaman almak
  • Zayıf akış
  • Mesanenizin tam olarak boşalmadığını hissetmek
  • İdrarda kan veya menide kan

Sağlık patronlarının hastalığın erken yakalanıp tedavi edilebilmesi ve hayatların kurtarılabilmesi için hemen harekete geçmesi gerektiğini söylediler.

Profesör James şunları söyledi:

"Prostat kanseri nedeniyle insanların kendilerini hasta hissetmelerini ve yardım aramalarını bekleyemeyiz. Ölümcül prostat kanserini erken yakalamak için kendini iyi hisseden ancak hastalığa yakalanma riski yüksek olanlara test yaptırmayı teşvik etmeliyiz. Geçici klinikler ve mobil testler, sağlık kontrollerini ve eğitimi birleştiren uygun maliyetli çözümler sunuyor."

The Man Van adlı yeni bir NHS araştırmasının, "aksi takdirde yalnızca kanserleri ilerledikten sonra doktora görünebilecek" erkeklerde yaklaşık 100 kanser teşhisinin tespit edilmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Profesör James şunları söyledi:

"Hızlı ve kolay testlerin yapıldığı bir minibüsü doğrudan işyerindeki ve toplumdaki erkeklere getirerek binlerce sağlık kontrolü sağladık."

Hiç kimsenin görmezden gelmemesi gereken kanserin 8 işareti

İdrarda kan

İdrarınızda kan varsa bunu göz ardı etmemelisiniz; bu mesane kanserinin tipik bir belirtisidir.

Kakada kan

Kakanızda kan veya tuvalette otururken kanama kolon, rektum veya bağırsak kanserinin erken belirtisi olabilir.

Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik

Ara sıra yaşanan bağırsak sorunları normaldir ve endişelenecek bir şey değildir. Ancak sık görülen ishal ve kabızlık aynı zamanda bağırsak veya rektum kanserine de işaret edebilir.

Karın ağrısı ve hazımsızlık

Midenizin üst kısmında karın ağrısı yaşamanız ve buna çok fazla yemek yemeniz mide kanserinin işareti olabilir. Erkeklerde mide kanserine yakalanma olasılığı kadınlara göre iki kat daha fazladır ve yaşlı yetişkinlerde daha sık görülür.

Açıklanamayan kilo kaybı

Yaşlandıkça sağlıklı bir kiloyu korumak zorlaşır, bu nedenle kilo vermeyi olumlu bir şey olarak düşünebilirsiniz. Ancak ani ve açıklanamayan kilo kaybı, neredeyse her türlü kanser de dahil olmak üzere ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir.

Sırt ağrısı

Covid-19’un yeni varyantı! Tevfik Özlü: Dikkatli olmamız lazım Covid-19’un yeni varyantı! Tevfik Özlü: Dikkatli olmamız lazım

Sırt ağrısı da dahil olmak üzere bazı kanser belirtileri, omurga kemikleri gibi vücudunuzun diğer bölgelerine yayılana kadar ortaya çıkmayabilir. Örneğin, prostat kanseri özellikle kemiklere yayılmaya yatkındır ve kalça kemiklerinizde ve belinizin alt kısmında bu semptomlara neden olabilir.

Olağandışı topaklar

Vücudun herhangi bir yerindeki kitlelere dikkat etmenin yanı sıra, erkekler testislerde olağandışı büyümelere de dikkat etmelidir; çünkü bu,  testis kanserinin bir işareti olabilir.

Kalıcı öksürük

Sürekli öksürük akciğer kanserinin belirtisi olabilir.

Muhabir: Demet İlce