Adalet Komisyonu ve TBMM Genel Kurulu, 2024 yılında yargı alanında önemli düzenlemelere imza attı.
Kamuoyunda "8. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Mart 2024'te yasalaştı. Bu pakette, örgüt adına suç işleme bağımsız bir suç olarak tanımlandı. Ayrıca, yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddialarına ilişkin manevi tazminat talepleri için Adalet Bakanlığı bünyesinde bir Tazminat Komisyonu oluşturulması benimsendi.
Suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya yükseltildi.
Hakaret Suçunda Yeni Uygulamalar
Özellikle hakaret suçu için getirilen yeni düzenlemeler dikkat çekti. Hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulması için şikayet süresi, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yılla sınırlandırıldı. Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle yapılan hakaret eylemleri, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alındı. Uzlaşmanın sağlanması durumunda tazminat davaları için yeni düzenlemeler de hayata geçirildi.
Yargı alanında yapılan değişiklikler kapsamında ayrıca hakim ve savcıların ek tazminatları, Yargıtay ve Danıştay üyeleri için yeniden belirlendi. Hakim ve savcı yardımcılığının katılım koşulları da değişkenlik gösterdi. 7 Ocak 2025’te toplanacak Genel Kurul'un ilk gündem maddeleri arasında Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi yer alacak ve yargı reformuna dair yeni stratejiler belirlenecek.
Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatına Çağrılacak Aday Sayısı Değişti
TBMM Genel Kurulunda, 28 Temmuz'da kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna yargıya ilişkin 5 madde eklendi.
Bu maddelere göre de Yargıtay ve Danıştay üyelerinin, hakim ile savcıların ek tazminatları yeniden belirlendi.
Ayrıca 31 bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemelerince verilen kararların kesin olması, bu kararlara karşı istinaf yoluna başvurulmaması düzenlendi.
Hakim ve savcı yardımcılığı sınavında soru sorulacak alanlar arasına yeni hukuk alanları eklendi. Mülakata çağrılacak aday sayısı ise sınav ilanında belirtilen kadro sayısının iki katından bir katına indirildi.
9. Yargı Paketi
Genel Kurulda, 7 Kasım'da kabul edilen ve kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la da 31 maddeden oluşan yeni düzenlemeler yasalaştı.
Bu kanunla, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sayısı 100'den 120'ye çıkarıldı. Bu sınavlarda soru sorulacak alanlar arasına "milletlerarası hukuk", "milletlerarası özel hukuk", "genel kamu hukuku ve sosyal güvenlik hukuku" ile ihtiyaç duyulması halinde bu alanlara yönetmelikle yeni hukuk alanları eklendi.
Buluntu olması nedeniyle veya kanun hükümleri gereğince trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan veya aranmayan yediemin otoparklarındaki araçların satış usulü de yeniden belirlendi.