Geçtiğimiz kasım ayında, dünya genelindeki ortalama sıcaklık 14,10°C olarak ölçüldü ve bu değer 1991-2020 ortalamasının 0,73°C üzerindeydi. Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) verilerine göre, Kasım 2024, sanayi öncesi seviyelere göre 1,62°C daha sıcak gerçekleşti. Bu, son 17 aydan 16’sında küresel ortalama sıcaklıkların 1,5°C’yi aştığını gösteriyor.

En uzun gecede masalsı görüntüler: Sivas beyaza büründü En uzun gecede masalsı görüntüler: Sivas beyaza büründü

C3S Başkan Yardımcısı Samantha Burgess, “2024'ün şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olacağını ve ilk kez bir takvim yılının 1,5°C’nin üzerinde gerçekleşeceğini neredeyse kesin olarak doğruladık,” dedi. Ancak Burgess, bunun Paris Anlaşması’nın ihlal edildiği anlamına gelmediğini, fakat acil ve etkili iklim eylemlerine duyulan ihtiyacın daha da arttığını vurguladı.

İklim Krizi Derinleşiyor

2024 yılı Ocak-Kasım dönemi boyunca küresel ortalama sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasının 0,72°C üzerinde kaydedildi. Bu, aynı dönemdeki en sıcak yıl olan 2023’e göre 0,14°C daha yüksek. C3S verileri, aralık ayı verileri gelmeden bile, 2024’ün rekor kıracağını ortaya koyuyor.

Ekim ayında yayınlanan bir rapor, 2024’ün en sıcak yıl olmaması için yılın son iki ayında küresel sıcaklıkların neredeyse sıfır derecelere düşmesi gerektiğini belirtmişti.

Tehlikeli Isınma: Etkileri Artıyor

Bakü’de düzenlenen COP29 Zirvesi’nde, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bilim insanları, küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelere göre 1,3°C arttığını açıkladı. Zirve raporunda, rekor deniz yüzeyi sıcaklıkları, buzulların erimesi, kuraklık, ölümcül fırtınalar ve aşırı sel olaylarının hız kazandığına dikkat çekildi.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, “Bu durum sürpriz değil. Bilim insanları, 30 yıldan fazla bir süredir bu noktaya dikkat çekiyor. Asıl şaşırtıcı olan ise, harekete geçme konusundaki yavaşlık,” diyerek gecikmiş iklim politikalarına eleştiri getirdi.

Sonuç: Acil Eylem Gerekliliği

Uzmanlar, artan sıcaklıkların geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşmaması için daha kararlı ve hızlı önlemler alınması gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi