Emeklilik sorgulaması için SGK’nın kendi sitesi olan uyg.sgk.gov.tr adresine girmeniz gerekir. Girdikten sonra size sorulan bilgileri cevaplayarak emeklilik sorgulaması yapabilirsiniz.

Size verilen emeklilik tarihi kesin bir tarih olmamakla beraber resmi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır sadece bilgilendirme amaçlı sunulmaktadır. Yaptığınız sorgulama işlemlerinde bunu göz ardı etmeyiniz.

Eğer 4a sigortalı yani SSK’ya bağlı değilseniz 4b sigortası veya 4c sigortası gibi farklı emeklilik sorgulama işlemleri ile emeklilik tarihinizi öğrenebilir veya teyit edebilirsiniz.

4A EMEKLİLİK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

4a sigortalılar emeklilik sorgusu için https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ adresini link arama kısmına girdikten sonra siteye giriş yapıp emeklilik sorgulaması yapabilirsiniz.

 Siteye giriş yaptıktan sonra sizden istenen cinsiyet, doğum tarihi, göreve başlama yılı gibi bilgileri eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekir. Bunların dışında bağlı olduğunuz sigorta türü ve cinsiyetiniz emekliliğinizi etkileyen faktörlerden biridir.

Sitede size sunulan tarih tahmin sonucu oluşturulur. Kesin bir emeklilik tarihi için SGK’nın bağlı olduğunuz şubesine başvurmanız gerekir.

SGK’nın kendi sitesi haricinde https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi linkine giriş yaparak e- Devlet üzerinden emeklilik sorgulaması yapabilirsiniz.

E-Devlet emeklilik sorgulaması için;

  • Öncelikle e-Devlet şifresine sahip olmanız gerekir eğer şifreniz yoksa PTT’den şifre başvurusunda bulununuz.
  • E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra verilen linki adres çubuğunuza yazarak siteye giriş yapmanız gerekir. T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle oturum onayınız gerçekleştikten sonra otomatik olarak sorgulama sayfasına yönlendirilmiş olacaksınız.

4B EMEKLİLİK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

4b sigortalılar emeklilik sorgusu ile ilgili başvurmanız gereken https://uyg.sgk.gov.tr/EMEKTARWEB/hakKazanma.do  linki bulunur. Size sorulan soruları aynı şekilde eksiksiz tamamlamanız gerekir.

Bunun dışında e-Devlet şifreniz ile emeklilik sorgulama için;

  • www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden giriş yapıp T.C. kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizle giriş yapmanız gerekir. Eğer e-Devlet şifreniz bulunmuyorsa PTT şubelerinden teslim alabilirsiniz.
  • “E- Hizmetler” kısmından “ Sosyal Güvenlik Kurumu” kısmına girerek ortak (4a/4b/4c Hizmetler)” menüsünün altında yer alan “Normal – Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim” menüsüne tıklayınız.
  • Açılan ekranda BAĞ-KUR'dan emeklilik şartlarınızı hesaplamak için 4b'yi seçerek sorgula butonuna basmanız gerekir. Bu sayede 4b sigortalılar emeklilik sorgulamanızı gerçekleştirmiş olursunuz.

4C EMEKLİLİK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

4c sigortalılar emeklilik sorgusu https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ adresinden rahatlıkla yapılabilir fakat yaş sorgulama sayfasını doldururken dikkat etmeniz gereken birkaç husus bulunur.

Yaş sorgulama sayfası hususları şunlardır;

  • Doğum tarihiniz ve cinsiyetinizi girdikten sonra 4c sigortası kapsamında çalıştığınız tarihleri tek tek başlangıç ve bitiş şeklinde eklemeniz gerekir. Her bir görev değişimi için kenardaki “ekle” butonuna tıklayarak yeni tarih girimi yapabilirsiniz.
  • 4a (Devredilen SSK),4b (Devredilen BAĞ-KUR) ve diğer (506 SK/20.Md. tabi geçen) hizmetleriniz varsa ilgili alandan hizmetlerinizi ekleyiniz.

Bunların dışında emekli sandığı yani 4c sigortası emeklilik sorgulaması koşulunca bilmeniz gerekenler;

  • 4c emeklilik kapsamınca size sunulan tarih ve bilgi belirleyici olmayıp resmiyet içermez.
  • Eğer girdiğiniz tarihlerden çakışanlar var ise onlardan biri esas alınarak emeklilik sorgulaması yapılır.
  • 18 yaş altı hizmetleriniz, ancak Kaza-i Rüşt kararı ve/veya 18 yaş öncesi yaş tashihi geçerliliği durumunda dikkate alınacaktır.
  • Fiili hizmet zammı süresinden yararlanan kişilerde bu tablo uygulanmamaktadır.

EMEKLİLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Emeklilik maaşı hesaplamak için httpz://www.turkiye.gov.tr adresinden bağlı olduğunuz sigorta türünü seçtikten sonra emeklilik maaşınızı öğrenebilirsiniz. Emeklilik sorgulama işlemlerinizden sonra prim tutarınızın maaşınızı nasıl etkilediğini öğrenmiş olursunuz.

Emeklilik maaşı hesaplarken bağlı olduğunuz sigorta türüne göre yapmanız gereken adımlar şu şekildedir;

  • 4A Emekli Maaşı Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi   adresine tıklayarak e-Devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yapmanız gerekir. Bu sayede emekli maaşınızı sorgulayabilirsiniz.
  • 4B Emeklilik Maaşı Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-bilgisi adresine giriş yaparak yine 4a emekli maaş sorgulamada yaptığınız işlemleri tekrar yapmanız gerekir.
  • 4C Emeklilik Maaşı Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi adresine girerek diğer sorgulama işlemlerinde olduğu gibi gerekli alanları doldurduktan sonra tahmini emeklilik maaş tutarınızı öğrenmiş olursunuz.
Editör: Haber Merkezi