Berfin Bitirim-Muhabir

Bir uçağa bindiğinizde herhangi bir kazaya kurban gitmeniz ve hayatınızı kaybetmeniz pek olası değil. Hatta trafik kazasında yaralanma ve ölme ihtimali her zaman için uçak yolcuğundan daha fazladır. Buna rağmen yıllar önce yaşanan bir olay tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Hatta kitaplara ve filmlere de konu oldu.

Geçtiğimiz günlerde Netflix’te yayınlanan Kar Kardeşliği filmi herkesin dikkatini çeken konulardan biri oldu. Bu vurucu hikayenin arkasında yaşanan her şeyi sizler için derledik.

ASLINDA NELER YAŞANABİLECEĞİ BAŞINDAN BELLİYDİ

1972 yılında, Uruguay'ın Old Christians Club rugby takımı, bir Uruguay Hava Kuvvetleri uçağını kiralayarak Montevideo'dan Santiago'ya gitmek üzere yola çıktı. 12 Ekim günü, çift motorlu Fairchild turboprop, 5 mürettebat ve 40 yolcu ile birlikte Carrasco Uluslararası Havaalanı'ndan ayrıldı.

Uçakta, kulüp üyelerinin yanı sıra, uçak masraflarını karşılanmasına yardımcı olmak üzere işe alınan arkadaşlar, aileler ve diğer kişiler de vardı. Ancak, dağlardaki kötü hava koşulları nedeniyle, ekip ertesi gün saat 14:18'de yola çıkmadan önce Arjantin'in Mendoza kentinde bir gece kalmak zorunda kaldı.

Santiago, Mendoza'nın batısında yer alsa da, Fairchild yaklaşık 22.500 feet'ten (6.900 metre) daha yükseğe uçmak üzere inşa edilmemişti. Bu nedenle, pilotlar uçağın And Dağları'nı güvenli bir şekilde aşabileceği Planchón Geçidi'ne doğru güney bir rota çizdiler.

HAVA KOŞULLARI DAHA DA KÖTÜLEŞTİ

Kalkıştan yaklaşık bir saat sonra pilot, hava kontrolörlerine geçidin üzerinden uçtuğunu bildirdi. Kısa bir süre sonra Santiago'nun yaklaşık 110 mil (178 km) güneyindeki Curicó, Şili'ye ulaştığını ve kuzeye döndüğünü bildirdi. Ancak, pilot, hâlâ And Dağları'nda olan uçağın konumunu yanlış değerlendirmişti.

Hatanın farkında olmayan kontrolörler, iniş hazırlığı için alçalmaya başlamasına izin verdiler. Kısa bir süre sonra Şili kontrol kulesi uçakla irtibat kuramadı.

16 KİŞİ KAZADAN SAĞ KURTULDU

Uçak, 13 Ekim sabahı saat 03:25'te And Dağları'na çarptı. Uçaktaki 45 kişiden sadece 16'sı kazadan sağ kurtuldu. Kurtulanlar, 72 gün boyunca karla kaplı dağlarda mahsur kaldılar. Bu süre zarfında, hayatta kalmak için kendi imkanlarıyla yiyecek ve su bulmaya çalıştılar.

Kurtulanlar, sonunda 23 Aralık 1972 tarihinde bir kurtarma ekibi tarafından bulundular. Bu olay, hayatta kalmak için insan ruhunun gücünü gösteren en çarpıcı hikayelerden biri olarak kabul edilmektedir.

YANLIŞ YERDE ARAMA ÇALIŞMALARI

13 Ekim günü, saat 15:30 civarında, bir dağa çarparak önce sağ kanadını, ardından sol kanadını kaybeden bir uçak Arjantin'in Şili sınırı yakınlarındaki ücra bir vadide düştü. Hemen ardından başlatılan arama çalışmaları, kısa süre sonra son bildirilen yerin yanlış olduğu anlaşılınca And Dağları'na kaydırıldı.

 Ancak karla kaplı dağlar, beyaz uçağın tespit edilmesini oldukça zorlaştırdı. Zorlu ortam, birçok kişinin hayatta kalan olmadığına inanmasına yol açtı. Sekiz gün süren arama çalışmaları sonlandırıldı, ancak daha sonra aile üyeleri tarafından kurtarma çalışmaları devralındı.

SAĞ KALANLAR TEK TEK ÖLMEYE DEVAM ETTİ

Kazada ilk etapta 12 kişi hayatını kaybederken, 33 kişi yaralı olarak kurtuldu. Grup, yaklaşık 11.500 feet (3.500 metre) yükseklikteki karlı dağlarda zorlu bir ortamla karşılaştı. Uçağın gövdesi kısmen sağlam olsa da, sert hava koşullarına karşı sınırlı koruma sağladı. Bununla birlikte, başta şeker ve şarap olmak üzere gıda malzemeleri kısa sürede tükendi.

Açlıkla baş etmek için açlıkla yüzleşen kurtulanlar, uzun bir tartışmanın ardından cesetleri yemeye karar verdiler. Sonraki birkaç hafta içinde altı kişi daha hayatını kaybederken, 29 Ekim'de meydana gelen bir çığ olayı sekiz kişinin daha ölümüne neden oldu.

Bu süre zarfında, hayatta kalan birkaç kişi, "keşifçiler" olarak adlandırılan grup, bölgede bir kaçış rotası araştırıyordu. 12 Aralık'ta, sadece 16 kişi hayatta kaldığında, üç keşif görevlisi yardım için yola çıktı, ancak biri daha sonra enkaza geri dönmeye karar verdi. Zorlu bir yürüyüşün ardından, diğer iki adam nihayet 20 Aralık'ta Şili'nin Los Maitenes köyünde üç çobana rastladı. Ancak, Şilililer bir nehrin karşı tarafındaydı ve nehrin gürültüsü iletişim kurmayı zorlaştırıyordu. Çobanlar, ertesi gün geri döneceklerini belirttiler.

İKİ GRUP HALİNDE KURTARMA OPERASYONU YAPILDI

Ertesi sabah erken saatte, Şilililer yeniden ortaya çıktı ve iki grup, bir kaya etrafına sarılarak suyun karşısına attıkları kağıtlara notlar yazarak iletişim kurdu. Hayatta kalanların ilk notu, "dağlara düşen bir uçaktan geliyorum" diye başlıyordu. Yetkililere haber verildi ve 22 Aralık'ta enkaza iki helikopter gönderildi. Hayatta kalan altı kişi güvenli bir bölgeye taşındı, ancak kötü hava koşulları diğer sekiz kişinin kurtarılmasını ertesi güne kadar geciktirdi.

Ortaya çıkan medya çılgınlığında, hayatta kalanlar yamyamlık yaptıklarını itiraf ettiler. Bu itiraf, kurtulanlardan birinin İsa'nın havarilerine kendi bedeni ve kanı olduğunu söylediği ekmek ve şarap sunumu ile ilgili bir referans yaptığına kadar tepkilere neden oldu. Bu açıklama, kamuoyunu etkilemeye yardımcı oldu ve kilise daha sonra adamları akladı.

Muhabir: BERFİN BİTİRİM