DEMET İLCE / MUHABİR

Eski bayramları en çok da yaşlılar özlüyor. Çocukluk yıllarında yaşadığı bayramları özlemle anan H.İ. bize 1970’li yıllarda köylerde kutlanan bayramları anlattı. H.İ anlatırken, eski bayramlarla günümüz bayramlarının ne denli farklı olduğunu görüyoruz. İşte, günümüzde her bayram çocukları ve torunları için tatlılar, börekler yaparak onları mutlu etmeye çalışan H.İ’nin dilinden, eski Türkiye’deki bayram kutlamalarının bir kısmı…

"2 GÜN BOYUNCA SALINCAKTA SALLANIRDIK"

Çocukluğunun köyde geçtiğini belirten H.İ, çocukluk yıllarında bayramları nasıl kutladıklarını şu sözlerle anlattı:

“Bayramlarda arkadaşlarımla büyük evlerde toplanırdık, salıncaklar kurardık. 2 gün boyunca akşama kadar sallanır, eğlenirdik. Çünkü normalde iş yüzünden sallanmaya vaktimiz olmuyordu, devamlı meyve toplardık, topladığımız meyveleri dedeme verirdik, dedem ise camiye götürür insanlara dağıtırdı. Bayramlarda büyükler ise yemek hazırlardı, camiden çıkanlara yemek verirlerdi. Büyüklerin yanına bayramlaşmaya giderlerdi.

“BAYRAMLAR DÜĞÜN GİBİYDİ”

“Bayramlarda şeker toplanırdı ama ben topladığımı hatırlamıyorum. Salıncağı çok sevdiğimizden şeker toplamayı bile düşünemiyorduk.” diyen H.İ. şöyle devam etti:

“Bayramlar düğün gibi olurdu. Biz gençler oynardık, büyükler de bizi seyrederdi. Bayramlar eskiden çok güzeldi. Şimdi herkes bayramı evlerde geçiriyor. Biz hiç bayramda evlerde olmazdık, hep sokaklarda olurduk.”

 “KAZANLARDA ÇEŞİT ÇEŞİT YEMEK PİŞİRİRDİK”

Sürekli ifade vermeye gidiyor, sebebi çok şaşırtıyor Sürekli ifade vermeye gidiyor, sebebi çok şaşırtıyor

“Bayramlıklar alırdık, babam ne alırsa onu giyerdim, alışverişe ben de gitmezdim. Gelinler üç etekli dediğimiz elbiseler giyerdi, çok güzeldi. Bayrama yemekler, çörekler yapardık. Bayram sabahları çeşit çeşit kahvaltılar yapmazdık. Bayramdan bir gün önce kazanlarda çeşit çeşit yemekler pişirirdik. Bayram sabahı camiden çıkanları çağırırdık, yemek yerlerdi. Durumu iyi olanlar durumu iyi olmayanları yemeğe çağırırdı. Bizim zamanımızdan daha öncesindeyse bayramlarda güreş yaparlardı. Manda dövüştürürlerdi. Davul çalarlardı. Önceden bayramlarda tatlı geleneğimiz yoktu.”

Muhabir: Demet İlce