DEMET İLCE / MUHABİR

Ankara, Kocaeli ve Eskişehir Teknik üniversitesinin yaptığı bir çalışmada, Bursa'da daha önce haritalarda yer almayan 95 kilometre uzunluğunda aktif bir fay hattı keşfedildiği ortaya çıktı. Uzmanlar, Kayapa-Yenişehir arasındaki bu fayın 7’den büyük depreme neden olabileceğine dikkat çekerken, Prof. Dr. Bülent Oruç, 1855 yılında meydana gelen Bursa depremine de aynı fayın neden olmuş olabileceğini açıkladı.

“GÜÇLÜ BULGULARIMIZ VAR”

 Uzman isim şunları aktardı:

Hakem Meler'in darbedilmesi davasında gerekçeli karar açıklandı Hakem Meler'in darbedilmesi davasında gerekçeli karar açıklandı

“Bursa’da 1855 yılında yıkıcı bir deprem yaşadı. Bu depreme hangi fayın neden olduğu ile ilgili birtakım çalışmalar vardı. Bu tartışmalara son vermek ve Bursa havzasındaki tektonik yapıyı yan fayları ortaya koyabilmek için AFAD Ulusal Deprem Araştırma Projesi kapsamında bir çalışma yürütmüştük. Yenişehir’den başlayarak, Bursa’nın batısına kadar uzanan, havzanın ortasından geçen bir fay varlığına ulaştık. 1855 depremine Kayapa-Yenişehir fay hattının neden olduğuna yönelik güçlü bulgularımız var. Bursa, 1855’ten bu yana sismik boşluk olarak tanımladığımız bir bölgeyi temsil ediyor. Sismik boşluk, gelecekte yıkıcı deprem üretme potansiyeli yüksek olan bölge demektir.”

GEMLİK’E ÖZEL KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI YAPILMALI”

Oruç, Gemlik fayının aktif bir fay olduğunu, burada geçmişten günümüze küçük veya orta büyüklükteki depremlerin yaygın olarak görüldüğünü, fakat bunun yıkıcı deprem olmayacağı anlamına gelmediğini söyledi. Oruç, Gemlik ilçesi ile ilgili şu noktaya parmak bastı:

“Gemlik ilçemizin tamamı olduğu gibi bu fay üzerine kurulmuş durumda. Gemlik havzası, böyle bir aktif fay üzerinde, kuzeyden güneyden açılmalar ve ortada da gelişen faylar var. Denize kadar da uzanıyor bunlar. Gemlik’e özel kentsel dönüşüm çalışması yapılması lazım.”

Muhabir: Demet İlce