18 Aralık Dünya Arapça Günü her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinlikler kutlanacak. Çoğunluğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşayan yaklaşık 450 milyon kişi tarafından konuşulan bir dil olan Arapça, Birleşmiş Milletlerin 6 resmi dilinden birisi. Dünya Arapça Günü hakkında araştırmalar yapılıyor. Peki, 18 Aralık Dünya Arapça Günü nedir? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

18 Aralık Dünya Arapça Günü nedir?

UNESCO ( Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı) Yürütme Kurulunda, her yıl 18 Aralık gününün, Dünya Arap Dili Günü olarak kutlanması için karar alınmıştı.

Bu fikir, Fas ve Suudi Arabistan tarafından önerilmişti.

Arapça, UNESCO üyesi 22 devletin dilidir ve teşkilatın resmi dillerinden biridir. Arapça, çoğunluğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşayan 422 milyon kişi tarafından konuşulan bir dildir. Ve Birleşmiş Milletlerin 6 resmi dilinden birisidir.

“Arapça 450 milyon civarında insan tarafından konuşuluyor”

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Şaban Arapça günü ilgili  “Arap dili, yaklaşık 375 dilden oluşan Afro-Asyatik, Afrasya veya eski adıyla Hami-Sami dil ailesinin Sami kolundandır. Sami dil ailesinde Arapça dışında Akkadca, Babilce, Asurca ve Fenikece gibi ölü diller ile İbranice ve Aramice gibi yaşayan diller bulunmaktadır.” dedi.

Şaban, Arapça’nın Sami dil ailesinin en eski kollarından ve bu ailenin en çok kişi tarafından konuşulan dili olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Yukarıdan aşağı yazılan klasik Çince’nin ve soldan sağa yazılan Latince’nin aksine sağdan sola doğru yazılan Arapça, günümüzde 22 Arap ülkesinin birinci, Arap ülkelerine komşu Çad, Eritre ve İsrail gibi üç ülkenin de ikinci resmi dilidir. Şu husus da belirtilmelidir ki Kur’an’ın ve dolayısıyla da Müslümanların ibadet dili olması hasebiyle Arap dili, dünyadaki 100 kadar ülkede, 1 milyar 700 bin Müslüman tarafından da ibadet amaçlı öğrenilmektedir. 450 milyon civarında insan tarafından konuşulan Arapça, ülke sayısı açısından dünyada en çok konuşulan ikinci, internette en yaygın kullanılan dördüncü, onu konuşan insan sayısı açısında da dünyanın beşinci dilidir.”

Editör: Haber Merkezi