Pınar KARAHAN/ Özel

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), her yıl 16 Ekim'i ' Dünya Gıda Günü' olarak kutlayarak, bu soruna dikkat çekiyor. FAO'ya göre, dünya genelinde her yıl 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bu, dünya nüfusunun yaklaşık 4'te 1'ini doyurmaya yetecek kadar gıdanın israf edildiği anlamına geliyor.

Tarihi geçmiş ürünlerin çöpe atılması, çevreye büyük zarar veriyor


Eylül ayı enflasyonu ile rekor seviyeye ulaşan hayat pahalılığının yanı sıra çöpe atılan gıdaların israfının önüne geçilmesi için nasıl önlemler alınmalı? Tarihi geçen bu gıdalar geri dönüşüme nasıl kazandırılır? Çöpe atmak yerine kurum ve kuruluşlar hangi platformlara başvurmalı?
Peki tarihi geçmiş ürünleri çöpe atmak çözüm mü? Ekosisteme maliyeti nedir? Diriliş Postası sizler için araştırdı.

Çöplüklerde servet yatıyor...

Son dönemlerde, bazı birleşik marketlerin tarihi geçmiş gıdaların çöpe atılmasıyla ilgili sosyal medyada gündem oluşturdu. Bu durum, gıda israfının ne kadar ciddi bir sorun olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Tarihi geçmiş ürünlerin çöpe atılması, çevreye büyük zarar veriyor. Bu ürünlerin çürümesi sırasında, metan gazı açığa çıkıyor. Metan gazı, sera gazı etkisine sahip ve iklim değişikliğine yol açıyor. Ayrıca, tarihi geçmiş ürünler, su kaynaklarını kirletiyor ve hayvan refahını olumsuz etkiliyor.

FAO, gıda israfının azaltılması için çeşitli önlemler alınması gerektiğini söylüyor. Bu önlemler arasında, tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi, gıdaların daha dikkatli depolanması ve gıda bankaları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması yer alıyor.

Türkiye’de gıda israfı ciddi boyutta

Türkiye'de yılda 18,2 milyon ton gıdanın israf edildiği ve gıda israfının ekonomik maliyetinin Türkiye'de 50 milyar dolar seviyelerinde olduğu belirtiliyor. Bu kayıpların önlenmesi, ekonomiye ciddi bir katkı sağlayabilir.

Konuyla alakalı Gıda Dostu Platformu Başkanı Ali Akgün, Türkiye’de yılda 18,2 milyon ton gıdanın israf edildiğini söyledi. Akgün “Dünyada, üretilen gıdanın 3’te 1’ne denk gelen 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Türkiye’de ise yılda 18,2 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Türkiye’nin çöplerindeki gıdanın oranı ise yüzde 52,09. Gıda israfının ekonomik maliyeti dünyada 1 trilyon dolar, Türkiye’de ise 50 milyar dolar seviyelerinde. Gıda israfının önlenmesiyle Türkiye’de 50 milyar dolarlık kayıp yeniden ekonomiye kazandırılabilir” dedi.

Buna göre özellikle marketlerde tarihi geçmiş veya bozulmuş meyve ve sebzelerin organik atık olarak kabul edilip geri dönüşüme kazandırılması, bu sorunun çözümü için önemli bir adım olabilir. Bu organik atıklar, kompostlama, hayvan yemi olarak kullanılması, biyogaz üretimi ve geri dönüşüm gibi farklı şekillerde geri dönüştürülebilir.

Çöpe atılan yiyeceklerin geri dönüşümü, çevreye ve ekonomiye fayda sağlar. Çöpe atılan yiyecekler, sera gazı emisyonlarını artırmaya, su kaynaklarını kirletmeye ve hayvan refahını olumsuz yönde etkilemeye katkıda bulunur. Çöpe atılan yiyeceklerin geri dönüştürülmesi, bu olumsuz etkileri azaltmaya yardımcı olur.

Editör: Haber Merkezi