DEMET İLCE / MUHABİR

Yeni bir çalışma, 1500 yıl önce yaşamış bir Çin imparatorunun kalıntılarından alınan DNA'nın, bilim adamlarının yüz tahmini oluşturmasına ve ölümüne neyin sebep olabileceğini öğrenmesine yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Current Biology dergisinde 28 Mart Çarşamba günü yayınlanan bir araştırmaya göre İmparator Wu, Çin'in Kuzey Zhou hanedanını MS 560'tan 578 yılında 36 yaşında ölene kadar yönetti.

Yeni araştırmaya göre Wu, belki de en çok güçlü bir askeri varlık oluşturması, Türkleri sakinleştirmesi ve Kuzey Qi hanedanını yendikten sonra Kuzey Çin'i birleştirmesiyle tanınıyor.

Ancak imparatorun bu kadar genç yaşta ölmesine neyin sebep olduğu uzun süredir tartışma konusu; bazı tarihçiler onun rakipleri tarafından zehirlenip zehirlenmediğini merak ediyor, diğerleri ise bilinmeyen bir hastalıktan öldüğünü iddia ediyor. Yapılan açıklamaya göre, bu yeni DNA analizi onun muhtemelen felç komplikasyonları nedeniyle öldüğünü doğruluyor.

Yapay zekayla 15 dakikada disleksi tanısı Yapay zekayla 15 dakikada disleksi tanısı

Arkeologlar ilk olarak 1996 yılında Wu'nun mezarını keşfettiler. Açıklamaya göre, burada araştırmacıların genetik analiz yapmak için onun DNA'sını çıkarabildiği "neredeyse tam bir kafatası" da dahil olmak üzere hükümdarın iskeleti vardı.

Şangay'daki Fudan Üniversitesi Kültürel Miras ve Müzecilik Bölümü'nde yardımcı doçent olan çalışmanın ortak yazarı Pianpian Wei, yaptığı açıklamada, "Çalışmamız tarihi figürlere hayat verdi. Daha önce insanlar, eski insanların neye benzediğini resmetmek için tarihi kayıtlara veya duvar resimlerine güvenmek zorundaydı. Xianbei halkının görünümünü doğrudan ortaya çıkarabiliyoruz." dedi.

Muhabir: Demet İlce