DEMET İLCE / MUHABİR

Bu garip bir düşünce ama genomumuzun yüzde 8'e kadarı uzun zaman önce atalarımıza bulaşan retrovirüslerin genetik dizilerinden oluşuyor.

HIV gibi modern olanlar da dahil olmak üzere herhangi bir retrovirüsün, çoğalmak için kendi RNA genomunun bir DNA kopyasını konakçı hücrenin DNA'sına yerleştirmesi gerekir. Bu viral genetik materyal genellikle nesilden nesle aktarılmaz, ancak antik retrovirüsler, DNA'larını gelecek nesillere aktaran yumurta veya sperm gibi germ hücrelerini enfekte etme yeteneğini kazanırsa bu mümkün olabilir.

Retrovirüsler germ hücrelerine başarılı bir şekilde girerse, sonunda bir popülasyonun genomuna yerleşebilirler. Endojen retrovirüs olarak bilinen şey budur.

Muhtemelen en başarılı örneklerden biri, Oligosen'den Erken Miyosen'e (30 milyon ila 15 milyon yıl önce) kadar küresel olarak yayılan bir retrovirüs (veya belki bir retrovirüs cinsi veya ailesi) olan ERV-Fc'dir.

DSÖ, M çiçeği virüsüne karşı "LC16m8 aşısını" onayladı DSÖ, M çiçeği virüsüne karşı "LC16m8 aşısını" onayladı

2016 yılında bilim insanları, ERV-Fc'nin "fosil" viral kalıntıları için 50 modern memelinin genomunu taradı ve bunun, yer domuzu, gri fare lemur, sincap maymunu, marmoset akrabaları da dahil olmak üzere en az 28 tanesinin atalarında mevcut olduğunu buldu.

Daha da etkileyicisi, tüm bu memelilerin tek bir akrabasına tek bir kez bulaşmamış, türler arasında 20 defadan fazla sıçramıştır. Bu, Avustralya ve Antarktika'nın nispeten uzak bölgeleri dışında her kıtadaki memelileri etkileyen, gerçek anlamda kıtalararası bir salgındı.

ERV-Fc'nin günümüzde insan sağlığı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı görülmektedir; genetik materyalinin bir parçası genomumuzda hareketsiz bir şekilde duruyor. Ancak ERV-Fc ve diğer insan endojen retrovirüslerinin daha derinlemesine anlaşılması, HIV gibi günümüz hastalıklarına nasıl yaklaştığımız konusunda bilgi edinmemize yardımcı olabilir.

Boston College'da doktora sonrası araştırmacı olarak araştırmayı yürüten 2016 çalışmasının baş yazarı William E. Diehl, yaptığı açıklamada, "Memeli genomları ERV-Fc'ye benzer yüz binlerce antik viral fosil içeriyor" dedi.

Diehl, "Şimdiki zorluk, zamanda geriye bakmak için eski viral dizileri kullanmak olacaktır; bu, yeni ortaya çıkan viral enfeksiyonların uzun vadeli sonuçlarını tahmin etme konusunda anlayışlı olabilir. Örneğin, HIV'in insan sağlığı üzerindeki etkisini potansiyel olarak değerlendirebiliriz. Bu yöntem, yeni virüslerin ne zaman ve neden ortaya çıktığını ve onlarla uzun vadeli temasın ev sahibi organizmaların evrimini nasıl etkilediğini daha iyi anlamamıza olanak tanıyacak" dedi.

Muhabir: Demet İlce