İstanbul’da Hattat Rakım Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Yusuf Kımırtı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İnovasyon Haftası kapsamında Intel işbirliği ve InovaTİM organizasyonuyla Türkiye genelinde düzenlenen Intel-Tim Robot Yarışması’nda geliştirdiği sanal sürüş oyunuyla 3.’lüğü elde etti.

Elektronik devrelere olan ilgisi henüz 5 yaşındayken fark edilen Yusuf Kımırtı (13), teknolojiye ortaokulda Bilişim öğretmeninin gösterdiği “Scratch” programıyla adım attığını söyledi. Stratch’ın modüler yapısı sayesinde program geliştirmeyi kolay hale getirdiğini belirten Kımırtı, pek çok oyun geliştirdiğini, usta programcılardan da esinlendiğini dile getirdi.

İnternette bilgisayar oyunlarının nasıl yapıldığını araştırdığı sırada Unity Oyun Motoru ile karşılaştığını ifade eden Kımırtı, 2 yıldır Unity 3D ile oyunlar yazdığını vurguladı.

“DAYIM GİT KATIL DEDİ”

Intel-Tim Robot yarışmasına dayısı Mahmut Demir’in teşvikiyle katıldığını anlatan Kımırtı, “Maker Faire etkinlikleri diye yurt dışında fuarlar oluyormuş, geçtiğimiz Ekim’de Santral İstanbul’da olacağını öğrenince Unity’de yaptığım araba oyununu sürüş simülatörüne dönüştürerek katılmaya karar verdim. Ardunio elektronik arabirimle çalışan projemiz, Maker etkinliğinde epey ilgi gördü. Fotoğraf ve videolarını çekerek Intel-Tim Robot Yarışması’na katıldık” dedi.

“DÜNYALAR BENİM OLDU”

Teknoloji dünyasının önde gelen uzman isimlerinin karşısına çıktığını kaydeden Kımırtı, jürinin kendisine finale kaldığını bildirdiğinde dünyalar verilmiş gibi büyük bir sevinç ve heyecan yaşadığını belirterek, “3 gün boyunca yüzlerce ziyaretçi ve katılımcıyla tanıştım, onlara projemi anlattım” ifadesine yer verdi. Yusuf Kımırtı, projesini ise söyle anlattı:

“Simülatör Arduino ve Unity 3D oyun motorundan oluşmakta. Sistem, ticari bir simülasyon kadar göz alıcı olmasa da hasar sistemi, çarpışmalarda parça düşmesi vs. için C# programla dilinde yoğun bir şekilde kod yazdım. Modelleri internetten bulunarak Blender 3D tasarım programında yeniden düzenledim. Gerçek dünyadan Arduino elektronik kart vasıtasıyla gönderilen sinyaller, Unity’de hazırladığım simülasyon programı tarafından yorumlanarak, araç sanal dünyada hareket etmekte. Simülatörde direksiyon için potansiyometre, ileri-geri vites için toggle switch, nitro için push buton kullanılmıştır. Fren ve gaz pedalı ise, iki vida üzerine bakır plakanın basarak çalıştığı mekanik bir düzenek olarak tasarlandı.”

“HAYALİM MARKA OLMAK”

Hayalinin “Unity 3D oyun motorunu kullanarak sanal gerçeklik projeleri ve oyunlar geliştirmek olduğunu dile getiren Kımırtı, bu alanın ise kapsamı çok geniş olan yeni bir konu olduğunu söyledi. Kımırtı, “Mesela Sanal Gerçeklik Gözlüğü (Oculus) ile bilmediğiniz bir aracı kullandığınızı veya tarihi eserlerin üzerinden uçarak etrafınızı seyrettiğinizi düşünün. İleride bunun gibi hem eğlendiren hem öğreten projeler ve oyunlar tasarlamak istiyorum. Hayalim sanal gerçeklik üzerine oyun ve simülatörler geliştiren bir marka olmak” ifadesini kullandı.

Yusuf Kımırtı, projelerini ise, “www.geargamedev.com” blogunda teknoloji meraklılarıyla paylaşıyor.

EBRU OKANLAR /İSTANBUL

Editör: Haber Merkezi